En nu ben ik het zat! Ik ben er klaar mee! Denk je dat ook wel eens? Ben je tussen de 40 en 55? Grote kans dat je dan in de overgang zit.
Ofwel: de menopauze. Dat vreselijke woord dat wij vrouwen niet willen horen. De overgang, dat is iets voor oude vrouwen.

Je voelt je niet gewaardeerd
Heb je het gevoel dat je het zo druk hebt en dat niemand het ziet. Zou je ook wel eens willen dat een ander voor jou zorgt?
Join the club! Duizenden vrouwen ervaren dit. Je hebt geen zin meer om steeds weer diegene te zijn die alles moet regelen voor anderen. Voor het gezin, vader of moeder die hulpbehoevend wordt, collega’s op het werk die alleen maar vragen.
Je bent het zat zijn dat alles draait om anderen. Je hebt het gevoel dat niemand ziet wat jij allemaal doet.
Er knapt er iets. Ben je rond de 45, of ouder, dan heeft het vaak met je hormonen te naken. Die menopauze dus. Die begint eerder dan je in de gaten hebt. En sommige vrouwen hebben er meer last van dan anderen. Of hebben bepaalde klachten die we niet associëren met de overgang. Zoals het feit dat het je allemaal teveel wordt.
Vanaf je 45e kom je in de overgang. Dat is een gemiddelde en kan vroeger of later zijn. De overgang duurt meestal 10 tot 15 jaar, dus je bent er wel even zoet mee.
Het mooie is: je kunt er zélf iets aan doen. En nee, niet door je gezin te verlaten en in je eentje in een hutje op de hei te gaan zitten.
Wat heeft jouw ‘mood’ te maken met de overgang?
Eigenlijk zit de mens biologisch gezien heel erg mooi in elkaar. Als we jong zijn, staan we er open voor om verliefd te worden op de mooiste man op aarde. Onze hormonen zorgen ervoor dat we als een blok vallen voor die man die in onze ogen de perfecte vader voor onze kinderen is.
Ben je zwanger, dan zorgen de hormonen er voor dat je je steeds meer naar binnen keert om zo klaar te zijn voor de geboorte van je kindje. Is je baby geboren, dan maken hormonen de leeuwin in je wakker die er alles aan doet om je kind – en jouw gezin – te beschermen.
Maar er komt ook een biologisch moment dat je dat niet meer doet en je meer afstand gaat nemen. De kinderen zijn dan groot, het nest is leeg. Je gaat jezelf weer meer voorop stellen. Je wilt meer ruimte. Het gaat je vaak tegenstaan om altijd maar voor anderen te zorgen. Ook dat is de overgang.
Een heel logisch proces en dat hoort ook bij de natuur. Het enige nadeel is dat wij steeds later kinderen krijgen. Het gevolg is dat als jouw lijf biologisch in die los-laat fase zit terwijl je gezin in een hele andere fase zit. Zeker fijn als je dan nog een zwaar puberende zoon of dochter in huis hebt.
Daar ben ik dan lekker klaar mee
Niet fijn natuurlijk. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Te beginnen met te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Hormonen zijn demonen, maar als je het snapt, en weet hoe je die demonen kunt temmen, dan is er prima mee te dealen. Met ups en downs natuurlijk, maar dat hoort bij het leven.
Hoe zorg je dat je geen last heb van de overgang?
In principe hoef je niet veel last te hebben van die overgang.
Hoezo niet, hoor ik je nu denken. Wist je dat vrouwen in Japan nauwelijks tot geen last van de bekende ‘opvliegers’ en nachtzweten? Dat heeft o.a. te maken met hun voedingsstijl waarin veel soja wordt gebruikt. Gefermenteerde soja wel te verstaan.
Er is veel wat je kunt doen om te zorgen dat je geen last hebt van de overgang.
Door je eetgewoonten aan te passen, je levensstijl en je mindset. Dat gaat allemaal hand in hand.
Wij vrouwen zouden de overgang moeten gebruiken om nog sterker en gezonder te worden zodat we makkelijk 100 worden.
Een mooie zoektocht waar je de rest van je leven iets aan hebt.