Wat kun je doen om af te vallen en van dat buikvet af te komen? Zeker als je de 45 bent gepasseerd, wordt het steeds moeilijker om dat buikje kwijt te raken. Een dikke buik is ongezond. Hoe ongezond is het nu echt en wat kun je er aan doen?

Door onze levensstijl (vaak ongezonde voeding en te weinig beweging) hebben we veel meer last van een hormoonhuishouding die niet in balans is. Een dikke buik is daar vaak een afgeleide van.
Een klein beetje buikvet is niet zo erg. Het helpt namelijk je vitale organen te beschermen!
Echter te veel vet rond je buik kan gevaarlijk zijn en in verband worden gebracht met behoorlijk vervelende gezondheidsproblemen. We hebben het over hartaandoeningen, diabetes en zelfs kanker, om maar een paar dingen te noemen waarvoor het de toon kan zetten. Eng, toch?
Wanneer praat je over een buik die niet gezond is? Als je middel meer dan 88 cm meet (bij vrouwen) of 102 cm (bij mannen)
Het goede nieuws is: daar kun je veel aan doen.
Wat kun je doen om van buikvet af te komen?
Zoals?
Sommige van de boosdoeners zijn vrij duidelijk, vooral als je veel bewerkte voedingsmiddelen eet en niet veel aan lichaamsbeweging doet.
Maar er kunnen nog enkele verrassende redenen zijn achter buikvet die een rol spelen. Zelfs als je denkt dat je een gezonde levensstijl leidt. Hier zijn enkele van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller vet opslaat in je buikstreek.
Dus hier komen de 10 tips om af te vallen en van buikvet af te komen.
Factor # 1 – Je eet te veel suiker en transvetten
Als je een dieet eet dat veel bewerkte suiker bevat, zul je waarschijnlijk moeite hebben om buikvet kwijt te raken. Volgens studies is er een duidelijk verband tussen die twee. Dit kan grotendeels te maken hebben met het fructosegehalte in bewerkte suikers. Fruitsapjes bevatten ook veel fructose en zijn daarmee ook geen goed idee.
Transvetten zijn een hele grote nee als je buikvet wilt vermijden. Transvet is het ergste type vet dat je kunt eten, omdat ze ontstekingen bevorderen en volgens studies ook een van de oorzaken zijn om meer vet op en rond je buik op te slaan. Vermijd dan ook margarines, koekjes en gefrituurd eten en vervang dit door o.a. olijfolie en kokosolie.
Factor # 2 – Je alcoholgebruik
Je hebt ongetwijfeld gehoord van een ‘bierbuik’ en dit is iets wat ook vrouwen kan treffen. Afhankelijk van hoeveel je drinkt, kan dit de boosdoener zijn van hardnekkig buikvet. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat alcohol het moeilijker kan maken om vet te verbranden en het waarschijnlijker maakt dat de extra calorieën die het met zich meebrengt, op en rond de buik worden opgeslagen. Bewaar dat glas wijn voor het weekend.
Factor # 3 – Je volgt een eiwitarm dieet
Als je je conditie op peil wilt houden, is het erg belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwit helpt je om je meer verzadigd te voelen en kan betekenen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Volgens studies leiden diëten met een laag eiwitgehalte ook eerder tot buikvet. Mensen die veel eiwitten ofwel proteïne eten, hebben over het algemeen weinig buikvet.
In vlees zit veel eiwit, maar ook in eieren en bijvoorbeeld chiazaad.
Factor # 4 – Je eet niet genoeg vezels
Als je dieet weinig vezels bevat, is de kans groter dat je buikvet opslaat. Studies tonen aan dat het binnenkrijgen van veel oplosbare vezels de kans hierop verkleint. In een bepaald onderzoek waarbij meer dan 1100 mannen en vrouwen betrokken waren, leidde elke extra 10 g oplosbare vezels tot een afname van 32% in de hoeveelheid buikvet die werd opgeslagen. Dit heeft veel te maken met het feit dat een laag vezelgehalte je eetlust én buikvet verhoogt. Vezels vind je o.a. in bonen, aardappelen en appels. Eigenlijk in alle groenten (en fruit).
Factor # 5 – Je bent bang om vet te eten
Vet stond lang in een slecht daglicht en dit kan je ervan weerhouden het op te eten. Hoewel het waar is dat je niet veel van de ongezonde vetten nodig hebt, kunnen goede vetten je helpen om af te vallen en buikvet tot een minimum te beperken.
Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn een van de goede vetten en zijn belangrijk voor verzadiging. Ze helpen je om je langer vol te voelen, zodat je minder snel ongezonde voedingskeuzes maakt die je kans op het opslaan van buikvet vergroten.
Bonustip: lees mijn blog over vetten.
Factor # 6 – Je hebt te veel “slechte” bacteriën in je darmen
Volgens onderzoek kan disbalans van darmbacteriën invloed hebben op je gewicht en hoeveel vet je op je buik opslaat. Heb je een verkeerde balans in je darmen, dan kan je daardoor meer calorieën uit je voedsel opnemen. Neem daarom eten in je dieet op dat goed is voor je darmen. Denk aan yoghurt, gefermenteerd voedsel en probiotica.
Factor # 7 – Je bent gestrest
Last van veel stress? Het kan een van de redenen zijn waarom je buikvet opslaat. Het stresshormoon cortisol kan leiden tot gewichtstoename, vooral in de buikstreek.
Factor # 8 – Je slaapt niet goed
Als je op een gemiddelde nacht veel tijd doorbrengt met woelen en draaien, is de kans veel groter dat je buikvet opslaat. Slecht slapen houdt verband met gewichtstoename in het algemeen en volgens sommige onderzoeken maakt het je ook vatbaar voor gewichtstoename en in de buik in het bijzonder.
Een grootschalig onderzoek onder meer dan 68.000 vrouwen wees uit dat degenen die minder dan 5 uur per nacht sliepen, veel meer in gewicht aankwamen in vergelijking met degenen die 7 uur of meer sliepen.
Factor # 9 – Je krijgt niet genoeg magnesium binnen
Door voldoende magnesium in je dieet te krijgen, kunt je je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel verlagen. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit machtige mineraal betrokken is bij meer dan 300 chemische reacties in je lichaam! Sommige van deze reacties hebben een effect op het vermogen van je lichaam om vet te verbranden, dus het kan een indirecte invloed hebben op je gewicht.
Factor # 10 Je traint niet of je traint te veel.
Niet alle oefeningen zijn gelijk als het gaat om het afbreken van buikvet.
Als je traint, stijgt de cortisolspiegel van je lichaam. Bij sommige oefeningen is de kans groter dat de cortisolspiegel stijgt dan bij andere. Duurtraining is een van de soorten oefeningen die de cortisolspiegel aanzienlijk kunnen verhogen, vooral als deze intensief is.
Als je al hoge cortisolspiegels hebt, is de kans groter dat je vet opslaat, vooral buikvet.
Trainen met een lage intensiteit kan de cortisolspiegel verlagen en op een stabiel niveau houden, terwijl is aangetoond dat training met een redelijk hoge intensiteit ze juist verhoogt.
Matige lichaamsbeweging, zoals yoga, pilates of tai-chi, is een uitstekende manier om je hormoonspiegels gezond te houden. Vooral in combinatie met een goed dieet, voldoende slaap en een gezonde levensstijl in het algemeen.
Stap voor stap
Wat is nu een goede strategie om af te vallen en van buikvet af te komen? Door babystapjes te nemen! Dat is de beste manier om je doelen te bereiken.
Dit is geen alles of niets-benadering. Kies één ding om elke week te veranderen. Dit gaat je helpen om goede en langdurige gewoonten te creëren. Plus je brengt de hormonen in evenwicht die vaak zorgen voor klachten bij de menopauze. Een win-win situatie dus.