Menopauze op het werk: wat is de impact hiervan? TNO en CBS publiceerden in mei 2022 een onderzoek over vrouwen in de menopauze en werk. Wat blijkt? Meer dan de helft van alle vrouwen in de overgang heeft klachten op het werk.
De helft! 55 procent om precies te zijn.
Ik wist het wel, maar als uit onderzoek weer blijkt, vind ik het best confronterend.

Klachten op het werk
De klachten op het werk variëren sterk. Van af en toe een opvlieger tot doorlekken en zelfs zware psychische klachten die lijken op een burn-out. Bijna 1 op de 10 had hier minimaal wekelijks last van. Bij 1 op de 3 betekende dit dat ze af en toe niet goed functioneren door hun pijnklachten of omdat ze psychisch vermoeid zijn. Dan is het niet zo vreemd dat je je werk (af en toe) niet aan kunt.
Steun ontbreekt voor klachten menopauze op het werk
De meeste vrouwen bespreken de klachten van hun menopauze met 1 of 2 collega’s. Het aankaarten bij de leidinggevende of een bedrijfsarts wordt veel minder vaak gedaan. Er is ook een grote roep die het liever niet bespreekt. Bijna 20%.
Meer dan de helft van de vrouwen zou meer ondersteuning of begrip willen van haar leidinggevende.
Het begint met besef
Nogal shocking cijfers, vind ik. Je ziet hoe groot die groep is en hoezeer ze worstelen. Met hun lijf, met de dingen die ze ervaren en dan ook nog alles er aan doen om het werk goed te doen. Belangrijk om te weten wat de overgang is en wat je kunt doen om hier zo min mogelijk last van te hebben.
En er dan niet over praten, rug recht, even doorademen. Het gaat wel over.
Dat alleen al zorgt dat het niet over gaat. Door de stress die je opbouwt in je lichaam. Doordat je feitelijk niet wilt erkennen dat er iets aan de hand is.
Natuurlijk is het lastig om het bespreekbaar te maken. Dat komt ook omdat wij vrouwen vaak zelf niet weten wat er aan de hand is.
Of we lachen het weg
Wat ik ook vreselijk vind, is, dat vrouwen het vaker weglachen. Dat is best goed als je het opeens heel warm krijgt en je weet dat je een hoofd als een biet krijgt. Om dan lachend te zeggen dat je een opvlieger voelt aankomen, zorgt ervoor dat die iets minder hevig is. Waar ik me meer aan stoor, is als een vrouw lachend zegt dat ze oud is omdat ze in de overgang is.
Dat ze met een grote lach zegt dat ze niet meer allemaal kan onthouden. Of dat ze aankomt in gewicht en zegt ‘ja, de overgang hè’
Natuurlijk is het goed als je het benoemt. Fijn als je het kunt relativeren. Maar maak menopauze op het werk echt bespreekbaar. Je hoeft je er niet voor te schamen! Vertel aan je leidinggevende wat je voelt en wat je zorgen zijn. Bespreek ook wat je kunt doen om hier op een goede manier mee om te gaan. Vraag hulp en ondersteuning zodat je hier goed mee kunt dealen.
Er is zoveel dat je er zelf aan kunt doen. Dat doe je niet door het weg te lachen en te denken dat je aan het aftakelen bent.
Er ligt nog zoveel moois voor je!
Wat je denkt, dat wordt je ook. Dus als jij denkt dat de ouderdom begonnen is, dan is dat ook zo. Met als gevolg dat je steeds minder kunt, je steeds meer kwaaltjes krijgt en je je steeds ongelukkiger voelt.
Maar als je dit ziet als een mooie nieuwe fase waarin alles mogelijk is, dan gaat de energie weer stromen. Dan krijgen die feel-good hormonen de overhand. Je kunt je wel voorstellen wat dat voor je doet. En dan is je menopauze op het werk geen issue meer.