Afvallen na je 40e is voor veel vrouwen een uitdaging en de overgang maakt het alleen maar moeilijker. Waarom is afvallen na je 40e zo moeilijk en wat is de impact van de overgang op het lichaam. Maar zeker zo belangrijk: hoe val je af in de overgang?

Wat gebeurt er met ons lichaam tijdens de overgang?
Om te weten wat je er aan kunt doen, is het belangrijk te weten wat de oorzaak is. Wat gebeurt er in ons lichaam waardoor afvallen zo moeilijk is?
Na je 40e kom je in de (peri)menpauze. Het begin van de overgang. Je lichaam maakt een transformatie door. Ik vergelijk het vaak met de puberteit, Weet je nog, die fase waar maar geen einde aan leek te komen met een lijf dat veranderde, emotionele buien, onzekerheden en wat nog niet meer?
De overgang is misschien wel hetzelfde. Alleen zien we hier meer tegenop, omdat we dit zien als het begin van de aftakeling. En dat hoeft niet, als je maar doet wat het juiste is voor je.
Onze hormonen en afvallen in de overgang
Het meest opvallende is de afname van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en het verliezen van vet.
Helaas zorgen de verlaagde hormoonspiegels ervoor dat de stofwisseling trager wordt en het lichaam meer vet opslaat, met name rond de buik en taille. Met als gevolg: gewichtstoename en een lichaam dat er anders uitziet. Je komt alleen maar aan, als je niet iets verandert.
Daar komt nog eens bij dat de stofwisseling ook trager kan worden door een afname in spiermassa en beweging. Dit proces, ook wel sarcopenie genoemd, zet in vanaf ons dertigste levensjaar en wordt tijdens de overgang nog eens versneld.
De afname van oestrogeen speelt hierin een sleutelrol. Dit hormoon zorgt niet alleen voor de bescherming en opbouw van onze spieren, maar houdt ze ook op peil. Dus, minder oestrogeen betekent minder spiermassa.
Als je daarbij ook nog niet genoeg beweegt, heb je extra veel kans dat je spieren afbreken.
Spieren verbranden meer calorieën; dus dat is dubbelop pech. Al deze veranderingen kunnen het afvallen na in de overgang uitdagender maken. Het is daarom belangrijk om te weten hoe deze veranderingen het afvallen kunnen beïnvloeden en welke slimme tips jou kunnen helpen om deze periode door te komen.
Hoe beïnvloedt de overgang het afvallen na je 40?
Doordat we minder spiermassa hebben en onze stofwisseling anders is, verbranden we minder calorieën. Dat betekent dat we minder calorieën verbranden terwijl we op de bank zitten te Netflixen. Daarnaast is het lastiger om vet te verliezen. Omdat ons lichaam tijdens de overgang meer vet opslaat in de buikstreek in plaats van op de benen en billen, kan het lastiger zijn om dit te verliezen.
Daar komt nog bij dat door onze veranderende hormonen we vaak meer eetlust hebben en cravings. We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om die lekkere snack te weerstaan als je er echt zin in hebt, en tijdens de overgang kan dit nog een tandje erger zijn. Maar met een gezonde aanpak en slimme trucs om deze hormonale veranderingen te slim af te zijn, kun je nog steeds op een gezonde manier afvallen na je 40e!
Tips om af te vallen tijdens de overgang
Gelukkig is er veel dat je kunt doen. Allereerst door te accepteren dat je niet hetzelfde kan blijven doen wat je altijd deed. Dan kom je alleen maar aan in gewicht. Tijd om het anders aan te pakken. Dit kan ook meteen een kans zijn om voor betere en gezondere keuzes te gaan. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij is in de loop van de jaren veel ongezonde gewoonten ongemerkt in mijn leven geslopen. Door werk, kinderen, stress, zorgen. Nu is het je kans om het anders te doen waardoor je niet alleen kilo’s verliest maar ook gezonder gaat leven. Met als extra dat je dan minder kans loopt op levensbedreigende ziektes.
Als je de strijd tegen de kilo’s wilt winnen tijdens de overgang, dan is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je eet, maar ook naar hoe je beweegt en leeft. Dat betekent dat er aanpassingen nodig zijn in zowel je dieet als lichaamsbeweging.
Dit kun je het beste eten
Maar waar moet je op letten als je wilt afvallen in de overgang? Als het gaat om je dieet, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spierafbraak tegen te gaan. Ook vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen om je stofwisseling op gang te houden en een verzadigd gevoel te geven. Maar pas op met koolhydraten en suikers, want die kunnen juist bijdragen aan gewichtstoename.
En dan is er nog lichaamsbeweging. Cardio kan helpen om calorieën te verbranden en vet te verliezen, maar krachttraining is minstens zo belangrijk om spiermassa op te bouwen en je stofwisseling te verbeteren. Belangrijk is wel om het jezelf niet te moeilijk te maken en onrealistische doelen te stellen. Dan weet ik zeker dat je na twee weken vol goede bedoelingen de handdoek in de ring gooit en tot de conclusie komt dat dikker en zwaarder worden bij de overgang hoort. Dat hoeft niet! Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt en wat je leuk vindt.
Let op stress
Stress en slaapgebrek hebben ook invloed op je gewicht. Heb je last van opvliegers waardoor je onrustig slaapt dan is het belangrijk dat aan te pakken. Ik zie zo vaak dat stress en spanningen hier een belangrijk onderdeel van zijn. Er gebeurt zoveel in ons leven, dat we daar heel onrustig van worden. Dat aanpakken, loont echt. En geloof me: daar kun je heel veel zelf aan doen! Door je mindset, door meditatie en self-care. Jezelf prioriteit maken, dat is zo belangrijk!
Mocht je er nog niet uitkomen, dan kan hormoontherapie een overweging zijn. Dit wordt maar mondjesmaat gedaan in Nederland. Bespreek dit wel altijd met je arts om de voor- en nadelen te bespreken.
Conclusie: Afvallen in de overgang: wat altijd werkte, werkt nu niet meer met al die veranderingen in het lichaam. Maar met de juiste strategieën en aanpassingen is het mogelijk om af te vallen en een gezond gewicht te behouden tijdens en na de overgang.