Weet je wat oestrogeen doet voor je lichaam? Zeker voor vrouwen na hun 40e kan dit hormoon een grote stoorzender zijn. Wat is oestrogeen en wat gebeurt er als je oestrogeen niveaus uit balans zijn? En nog belangrijker; wat kun je er aan doen?

Wat is oestrogeen?
Oestrogeen is eigenlijk een verzamelterm van verschillende vrouwelijke geslachtshormonen met een vergelijkbare chemische samenstelling hebben. Dit zijn: oestradiol, oestron en oestriol.
Bij vrouwen zijn de eierstokken voor een groot deel verantwoordelijk voor de productie van oestrogeen. Daarnaast produceren ook de bijnieren dit hormoon. We denken altijd dat oestrogeen een typisch vrouwelijk hormoon is, maar dat is niet zo. Ook mannen produceren dit hormoon, alleen in veel mindere mate.
Wat doet oestrogeen?
In de puberteit is oestrogeen betrokken bij de ontwikkeling van borsten, schaamhaar en andere vrouwelijke geslachtskenmerken.
Oestrogeen is ook een grote factor bij de menstruatiecyclus. Dit is in de twee weken voor de eisprong een dominant hormoon. In de daaropvolgende weken wordt dit evenwicht herstel met progesteron.
De hypofyse scheidt elke maand hormonen af die de afgifte van een eitje stimuleren. Oestrogeen helpt de baarmoederwand dikker te maken om het (bevruchte) eitje op te vangen en in te nestelen.
Als dit niet gebeurt, dalen de oestrogeen- en progesteronspiegels en breekt de voering van de baarmoederwand af.
Tijdens de zwangerschap is oestrogeen verantwoordelijk voor het klaarmaken van de melkkanalen voor borstvoeding en beïnvloedt het prolactine, het belangrijkste hormoon dat verband houdt met borstvoeding.
Daarnaast is oestrogeen ook belangrijk voor gezonde botten en helpt het je lichaam bot af te breken en weer op te bouwen.
Oestrogeenproductie na je 40e
Wat gebeurt er als je richting de menopauze gaat?
Ovulatie vindt dan niet meer elke maand plaats. Dan kan oestrogeen volledig domineren.
Dit leidt weer tot symptomen als onregelmatige menstruatie, opgeblazen gevoel, gezwollen / gevoelige borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, gewichtstoename (vooral rond de heupen en buik), haarverlies, hersenmist, slaapproblemen, vermoeidheid en angst.
Verkeerde voeding, lage immuniteit en omgevingsfactoren versterken die symptomen nog eens.
Stress ook een belangrijke factor
Stress is ook gerelateerd aan oestrogeendominantie. Stress zorgt namelijk voor een teveel aan het hormoon cortisol. Dat op zijn beurt zorgt weer voor een toename van oestrogeen. Zo houdt het elkaar in stand en wordt het uiteindelijk chronische stress.
Oestrogeen onder controle houden
Gelukkig is er veel dat je er zelf aan kunt doen om te zorgen dat je er geen last van hebt.
Zoals:
- Eet gezonde vetten, o.a. avocado, extra vergine olijfolie en vette vis zoals zalm, tonijn, haring, veel groenten en een matige hoeveelheid magere eiwitten kan helpen om de hormonen in balans te brengen.
- Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt!
- Blijf op een gezond gewicht en beweeg regelmatig.
- Overbelast je lever niet met cafeïne, alcohol, bewerkte voedingsmiddelen en andere gifstoffen.
- Zorg dat je stresslevels in balans zijn. Zorg voor voldoende rust.
Bewustzijn is vaak de eerste stap
Door je bewust te zijn van wat iets met je doet, is vaak al de eerste stap. Het is een feit dat je veel klachten kunt voorkomen met de juiste lifestyle.
Ik geloof dat de (peri)menopauze een kadootje is van Moeder Natuur. Ik zie het als een re-set programma waarbij je de kans krijgt om opnieuw te kijken naar je je geluk en gezondheid. Waar word je blij van? Wat wil je in je leven?
Je gaat een nieuwe fase in om te transfomeren naar een fantastische wijze dame. Iemand die zelfbewust in het leven staat en de juiste keuzes maakt. Dan is het belangrijk je bewust te zijn. Door te weten wat goed voor je is én goed voor je voelt. Zodat je stralend en gezond 100 kunt worden.