Mediteren heeft nog steeds het imago van zweverig en vreemd. Helaas moet ik zeggen. Want mediteren heeft zoveel voordelen en heeft zo’n positieve impact op je. Vooral om stress te verminderen. Wist je dat gemiddeld 65% van de bezoeken aan de huisarts stress gerelateerd zijn?

Ik durf te zeggen dat mediteren, naast voldoende slapen, waarschijnlijk een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid.
Tot vorig jaar was ik er zelf ook best wel sceptisch over. Mediteren, dat was voor zweverige types in een wijde harembroek die op een kussen zitten omringd door wierookstokjes en boeddhabeelden. Inmiddels weet ik dat dit niet zo is. Integendeel:
Veel CEO’s van grote internationals beginnen hun dag met mediteren en hebben daar enorm veel profijt van.
Verlaag je stresslevels
Door te mediteren gaan je stress levels omlaag en krijg je meer helderheid over hoe je je voelt en wat je wilt in je leven. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet.
Mediteren is je wereld stilzetten. Het continue babbelend aapje op je schouder even het zwijgen opleggen. Je brein tot rust brengen. Zeker in onze wereld waar je 24/7 afleiding hebt door internet, social media, TV, je telefoon….
Het is niet zo verwonderlijk dat steeds meer mensen een burn-out krijgen. Ernstig ziek worden. Wij zijn niet gemaakt om continue aan te staan. Dat deden onze voorouders ook niet. Die gingen naar bed als het donker was waardoor ze veel meer rust kregen dan wij tegenwoordig.
Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk te bizar voor woorden. We weten tegenwoordig zo veel meer. Over het menselijk lichaam. Over voeding, ziektes, gezondheid, enzovoort. We hebben meer dan genoeg te eten, hebben een geweldige gezondheidszorg, een dak boven ons hoofd. Hoe komt het dan dat we stress en spanningen zo veel meer voorkomt?
Stress, boosdoener numero uno
Het blijkt dat stress een de belangrijkste ziekmakende factoren is voor mensen. Door langdurige stress functioneert ons afweermechanisme niet goed. We slapen te weinig, waardoor ons lichaam niet voldoende kan herstellen. We krijgen trek in de voedingsmiddelen die ons een instant energie boost geven. Dat zijn met name met suikers verrijkte voedingsmiddelen en eten dat rijk aan koolhydraten is zoals brood en pasta. Die veroorzaken weer ontstekingen in je lichaam.
Kortom een vicieuze cirkel dat leidt tot meer problemen zoals een hoge bloeddruk, hartklachten en overgewicht.
Dat te doorbreken lijkt moeilijk. Maar dat is het niet.
Mediteren is wat mij betreft de eerste stap die je kan zetten. Of eigenlijk de tweede stap. De eerste stap is 2 glazen water drinken bij het opstaan 🙂
Mediteren, dat is moeilijk
Mediteren is eigenlijk niet moeilijk. Het is in feite je hoofd even uitzetten. Zodat je komt bij diegene die je werkelijk bent. Die persoon diep van binnen die je de hele tijd voorbij rent.
Wil je beginnen met mediteren, zet dan in de ochtend je wekker een half uur eerder. Het eerste wat je doet als de wekker gaat is water drinken zodat je het vocht aanvult dat je gedurende de nacht bent verloren. En je geeft daarmee je organen de kans om weer goed op gang te komen.
Daarna mediteer je een kwartier. Dat is niet anders dan op een plek te gaan zitten waar je niet gestoord wordt.
Zet eventueel een geleide meditatie op. Hiervan zijn er zat te vinden op o.a. Youtube of Spotify. Belangrijk bij mediteren is dat je heel rustig adem gaat halen. Hier vind je een eenvoudige ademhalingsoefening:
Alle gedachtes die in je op komen, laat je ook weer gaan. Je zult merken dat dit na verloop van tijd steeds makkelijker wordt. Het voordeel van de dag beginnen met meditatie is dat jij daardoor beslist welke gedachtes je toelaat. Daarmee wordt je dag echt anders. Het is ook fijn dat je niet al aan het begin van je dag begint met jagen en haasten, maar met rust en focus. Dat neem je de rest van de dag met je mee.
Ik kan toch niet niets denken
Vaak denken mensen: mediteren betekent toch: niet denken.
Dat is niet helemaal waar. Het lukt ons namelijk niet om niet te denken. Wat we wél kunnen, is onze geest tot rust brengen door gewoon de beslissing om je niet met je geest bezig te houden. Dat betekent dat wanneer gedachten opkomen, zelfs als het heel interessante gedachten zijn, je ervoor kiest om die gedachten geen aandacht te geven.
Je zult merken dat als je op deze manier mediteert, je begint te ontdekken dat je niet je gedachten bent. Zelf dat je niet de generator bent van de meeste gedachten die je ervaart. Gedachten ontstaan gewoon spontaan en enigszins mechanisch zonder enige wil van jouw kant. Ze blijven gewoon opduiken; ze ontstaan vanzelf.
Dat betekent dus dat je een keuze hebt. De keuze of je de gedachte interessant vindt of negeert.
En daar begint de transformatie! Je wordt bewuster, maakt bewustere keuzes die echt van jou zijn.
Inmiddels kan ik niet meer zonder mijn dagelijkse meditatie. Het liefste doe ik dat twee keer per dag. Ik word er rustig van en zie de dingen veel scherper. Echt, altijd maar doorhollen is niet de oplossing.
Er bestaan veel vormen van meditatie
Als je je gaat verdiepen in meditatie, ontdek je dat er veel vormen zijn. Mindfullness en meditatie wordt ook vaak door elkaar gebruikt terwijl er wel een verschil is.
Meditatie is echt stil worden waarbij je vaak een mantra in je gedachten telkens opnieuw laat afspelen. Mindfullness zijn meestal geleide meditaties die je in het hier-en-nu brengen. Eigenlijk heb je mindfullness nodig om te kunnen mediteren.
Het belangrijkste is dat je begint. Je meditatie een vast onderdeel van je dag laat worden. Pas dan kun je pas echt merken wat de effecten zijn. En geloof me: die zijn er volop. Want elke stroming, of het nu vanuit de Yoga gemeenschap is, Boeddha, Chinese leer of de oerhollandse nuchterheid: allemaal zien ze dat rust en balans vinden het allerbelangrijkste is voor een gezondheid en geluk.
Probeer het eens 10 dagen. Je zult zien wat het je brengt.