Zelfonderzoek ofwel je gedachten onder woorden brengen is echt het BESTE wat je kunt doen als je wilt werken aan je geluk en je persoonlijke ontwikkeling.

In het Nederlands heet dat ‘een dagboek bijhouden’. Dat doet me denken aan hoe ik als klein meisje mijn dagen beschreef in een klein boekje met een slotje erop. Het had iets ‘sneakies’, iets geheims.
Dat vind ik niet helemaal passen bij wat het effect kan zijn op jou als volwassene.
Daarom heb ik het liever over ‘journaling’.
Inmiddels weet ik dat journaling echt helpt, als je het tenminste consequent doet.
Eerder vond ik het tijdverspilling. Dat komt misschien ook omdat ik het deed zoals ik als klein meisje deed met mijn dagboek. Ik schreef op hoe mijn dag was.
Eigenlijk was het meer een brain dump van wat er op dat moment in mijn hoofd zat. En hoewel het niet slecht was om te doen, voelde het alsof ik klaagde over mijn leven en de wereld zonder dat ik echt vooruit ging. Als ik dan terugbladerde, zag ik dat ik maanden ervoor exact hetzelfde had opgeschreven. Geen echte vooruitgang dus. Dus ik begreep niet helemaal wat hier nu het nut van was.
Gelukkig maakte ik kennis met het journaling concept met gestructureerde vragen. Dat hielp me echt vooruit doordat ik mezelf beter ging begrijpen. Met als gevolg dat ik me bewuster werd, meer helderheid en perspectief kreeg waardoor ik uiteindelijk keuzes maakte die echt bij mij pasten.
Dit is je kracht
Door mezelf vragen te stellen en dan te schrijven wat in me op kwam, ging ik mezelf beter leren kennen en daardoor kwam ik meer in mijn kracht te staan.
Het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven is jezelf kennen en liefhebben.
“Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, ontwaakt.”
~ Carl Jung
Houd in gedachten dat de vragen slechts dienen als geheugensteuntjes, voor jou om naar binnen te gaan en je gedachten te bevragen.
Journaling: de wetenschap
1. Journaling is therapeutisch. Volgens een psycholoog van de UCLA is gebleken dat wanneer je je gevoelens van woede, verdriet en pijn op papier zet, ze minder intens worden. Hun studie combineerde de boeddhistische leer met moderne neurowetenschappen.
Ze onderzochten wat de amygdala deed. Dit is het gebied van de hersenen die als een alarmbel dient om ons biologische systeem te activeren om ons te beschermen in tijden van gevaar. Wat ze vonden is dat als je je gevoelens onder woorden brengt, het de reactie in de amygdala vermindert en de prefrontale cortex activeert. Ofwel: het vertraagt de emotionele reactie. Vergelijk het met de manier waarop je remt als je rijdt en een oranje licht ziet.
2. Vermindert angst. Je zorgen opkroppen heeft nooit iemand geholpen, maar erover schrijven was bijna net zo goed als ze uitspreken bij een therapeut. Een studie van de Michigan State University studie leverde neuraal bewijs van deze praktijk dat het cognitieve middelen vrijmaakte bronnen. Met andere woorden, je hersenen konden deze zorgen loslaten en ruimte maken.
3. Kan je helpen slapen Wie wil dat niet! Er is al veel onderzoek gedaan naar de voordelen van een goede nachtrust. Niet alleen fysiek is een goede nachtrust belangrijk, maar ook voor een goede verwerking van alle emoties overdag is genoeg slaap essentieel. Het onderzoek van Sleep Neuroscience and Cognition Lab van Baylor University leverde het bewijs dat het schrijven van een to-dolijstje om gedachten en zorgen kwijt te raken de deelnemers sneller in slaap laat vallen dan degenen die een dagboek bijhielden over ‘voltooide taken’.
Zo fascinerend dat dit eenvoudige proces zulke diepgaande effecten kan hebben.
Journaling: de voordelen
1. Verheldert je gedachten en gevoelens. Door een paar minuten de tijd te nemen om je gedachten en gevoelens op te schrijven, zal je snel meer inzicht krijgen in je innerlijke wereld.
2. Ken jezelf beter. Door routinematig te schrijven, leer je jezelf kennen waardoor je je gelukkig en zelfverzekerd voelt. Je wordt ook duidelijker van situaties en mensen die je niet dienen. Met andere woorden, je begint je bewust te worden en vertrouwd te raken met je gedragspatronen.
3. Stress verminderen. Schrijven over emotioneel geladen gevoelens, helpt om de intensiteit van de emotie te verminderen. Dat geeft je de daarna de ruimte om aan zelfonderzoek te doen.
4. Problemen effectiever oplossen. Gewoonlijk lossen we problemen op met het linker analytische brein. Dat is beperkt van aard. Schrijven deblokkeert de creativiteit van de rechter hersenhelft, die meer intuïtief is en daarom meer superieure oplossingen kan bieden.
5. Meningsverschillen met anderen oplossen. Schrijven over misverstanden in plaats van het op te kroppen, kan enorm helpen bij het zien van een ander perspectief. Je krijgt begrip voor de ander en met dit bewustzijn kun je creatieve oplossingen voor conflicten vinden.
Journaling: hoe doe je dat?
Nu je weet wat journaling je oplevert, is natuurlijk de grote vraag: hoe doe je dat?
Allereerst: zorg voor een schrift of blocnote en een lekker schrijvende pen. Je kunt het ook digitaal op je laptop of computer doen, maar door met de hand te schrijven spreek je meerdere delen in je hersenen aan.
Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Zet evt een lekker muziekje op, pak een kop thee erbij. Adem diep en bewust in en uit.
Stel jezelf een aantal verdiepende vragen en laat je geest die beantwoorden. Heb hier geen oordeel over. Ga het dus niet in twijfel trekken. Als je dat doet, is het de bewuste beperkte geest die zich ermee wil bemoeien!
Er zijn legio vragen die je jezelf kunt stellen waar je over kunt schrijven. Zoals:
- Welke uitdaging heeft me vandaag uit mijn kracht gehaald?
- Waar moet ik mee stoppen?
- Waarvan moet ik meer doen?
- Waar heb je onrealistische gedachten over jezelf? Maak een lijst.
- Wat MOET je altijd doen? Maak een lijst.
- Stel je voor dat je 90 jaar oud bent, gelukkig en gezond en je zit in een schommelstoel. Welk advies zou je jezelf nu geven?
Wil je meer?
Ik heb een handige paper gemaakt waarin meer staat over de kracht van journaling. Ook staan hier nog meer vragen in die je kunt gebruiken. Je kunt de paper hier downloaden.