Stuur je gedachte. Hoe kom ik daar bij?
Vanochtend liep ik te wandelen met de hond toen ik langs een pad kwam dat voor de helft was weggespoeld door het water.
Het was gewoon weg.
Dat deed me denken aan onze gedachtes.
Want onze gedachten lijken niet zo veel kracht te hebben, net als water. Maar ondertussen kan het een verwoestend effect hebben.
Heb je wel eens naar het water in een beek gekeken? Heerlijk rustgevend dat kabbelende water. Je denkt dat het alleen maar lekker rustig is en geen kracht heeft. Toch zorgt dat kabbelende water ervoor dat een beek verder uitgediept wordt. Een extra bocht maakt.
Of op andere manieren verder de koers bepaalt van de beek.
Ongemerkt. Zacht en lieflijk, maar toch met zoveel kracht.
Die vergelijking kun je ook maken met onze gedachtes.
We zijn ons meestal niet echt bewust van wat we denken. Het kabbelt wat voort. Terwijl het tegelijkertijd bepalend is voor hoe je je voelt. Welke overtuigingen je hebt.
Er is vaker onderzoek gedaan hoeveel gedachtes we per dag hebben. Uit recent onderzoek blijkt dat een gemiddelde gezonde volwassene ongeveer 6,5 gedachtes per minuut heeft. Als je bedenkt dat je ongeveer 8 uur slaapt, betekent het dat je per dag ongeveer 6000 gedachtes hebt. Hele simpele gedachtes, zoals wat ga ik dadelijk eten, tot hele complexe, zoals een wiskundige beredenering.
We weten inmiddels ook dat ongeveer 95% van wat we denken, onbewust is. Dat is maar goed ook, want ik denk dat je anders gestoord wordt.
Belangrijk is om ons niet alleen bewust te zijn van onze gedachtes, maar deze ook te sturen naar meer positieve gedachtes.
Talloze onderzoeken hebben aangetoond wat het effect is van positief denken.
Je verlaagt je stresslevels, wat goed is voor je gezondheid. Het zorgt dat je minder last hebt van angstaanvallen. Plus je bent simpelweg gelukkiger en ziet daardoor ook meer kansen en mogelijkheden.
Positief denken betekent niet je kop in het zand steken voor de realiteit.
Het betekent dat je het beste maakt van elke situatie en je concentreert op wat je kunt veranderen en loslaten waar je niets aan kunt doen. En daarnaast betekent positief denken dat je naar manieren zoekt om een situatie te verbeteren en ervan te leren.
Positief denken is in mijn coachingspraktijk een van de krachtigste instrumenten. Ik zie ook in mijn eigen dagelijkse leven wat de impact is sinds ik positief denken actief inzet.
In het begin vond ik het ongemakkelijk om mijn gedachtes te sturen door mijn negatieve gedachtes om te buigen. Om niet te mopperen op situaties die ik niet leuk vond. Dat waren de momenten dat ik tegen mezelf zei; ‘Chris, loslaten. We gaan niet die kant op.’ Om vervolgens mijn focus te verleggen naar iets wat ik wel leuk, prettig of aangenaam vond.
Inmiddels is het bijna een tweede natuur geworden. Niet dat ik nu een blij kipje ben die de hele dag loopt te stralen. Ik zie nu meer dat het glas half vol is in plaats van half leeg. Ik erger me niet snel meer in het verkeer. Sterker nog: ik merk dat niet eens meer. Dan zit mijn man naast me zich geweldig op te winden omdat iemand een andere weggebruiker links inhaalt. Ik zie het gebeuren en het doet me niets. Het is zo’n energielek, en ik kan er helemaal niets mee.
Hoe stuur je je gedachtes? Wat goed helpt, is om een paar keer diep adem te halen. Daardoor verlaag je de stresslevels in je lichaam en zorg je dat je spieren zich iets ontspannen. Dat geeft je de tijd en ruimte om bewust voor een andere gedachte te kiezen. Eentje waar je vrolijker en gelukkiger van wordt.
Mindfulness en meditatie zijn uiteraard instrumenten bij uitstek om je te helpen je gedachtes onder controle te krijgen. Je keert naar binnen en op die manier krijg je grip op die 6,5 gedachtes per minuut.
Door rust te krijgen, komt er ruimte in je hoofd. De negativiteit ebt weg. Je wordt je ook bewust van wat je denkt en hoe je je voelt. En van daaruit stuur je je gedachtes naar datgene dat je wél wilt in je leven.
Wil jij je weer jonger en fitter voelen? Dan heb ik iets leuks voor je. Ik heb namelijk een online cursus gemaakt: Jonger en fitter in 7 dagen.
Daarin laat ik je zien welke stappen je kunt zetten om je weer lekkerder te voelen. Eenvoudige dingen, die mij in ieder geval enorm hebben geholpen.
Hi! Ik ben Chris
Mama, partner, collega, vriendin, marketing manager, rasoptimist, coach, 50-plusser, Omi van een bonuskleinzoon en altijd struggelend met die laatste kilo’s en ervan overtuigd dat je regisseur bent van je eigen leven.
Ik wilde weten wat ik zelf kan doen aan mijn geluk en gezondheid en volgde een opleiding tot health coach in Amerika. Ik heb inmiddels al vele boeken en trainingen verslonden over mindset, spiritualiteit, menopauze, voeding en de Law of attraction.
Mijn conclusie? Er is zoveel dat je zelf kunt doen. Ook na je 50e. Misschien wel: zéker na je 50e. Ik zie dit als een mooie nieuwe fase waarin alles mogelijk is.
Daarover blog ik, maak ik cursussen en maak ik een podcast. Ik vind het super als ik jou kan inspireren. Volg je me al?