Begin van het jaar is altijd de tijd van de goede voornemens. Welke heb jij voor jezelf gemaakt? Grote kans dat het iets te maken heeft met je gewicht en eten. Hoe zorg je dat het je deze keer echt lukt? Door je brein bij je goede voornemens te betrekken.
Wil je die kerstkilo’s kwijt? Genoeg groenten eten? Nu echt stoppen met die wijntjes?
Helaas zien we ook dat half januari de meeste goede voornemens weer de deur uit zijn gevlogen. Wat we ons voorgenomen hadden, wordt ingehaald door de waan van dag. Of door de vele prikkels en afleidingen die we hebben.
Er bestaat ook een officiële datum voor die dag: de 2e vrijdag van het nieuwe jaar. Dit jaar was dat 13 januari: Quitters Day. De maandag erna is Blue Monday: volgens onderzoeken de meest deprimerende dag van het jaar.


Mijn antwoord? Betrek je brein erbij
We weten namelijk wel wat goed voor ons is. Veel groenten, fruit, liefst biologisch. Matig met vlees, geen (witte) meelproducten, liefst plantaardige melk. Een handjevol noten en zaden. Geen suiker en alcohol (nou ja OK dan, dat rode wijntje mag blijven), matig met koffie. Voldoende bewegen.
Hoe frustrerend is dat?
Eigenlijk heel triest dat we niet waarmaken wat we zo graag willen. Hoe komt dat nu? En wat kun je eraan doen?
Hoe moeilijk kan het zijn?
Ben je dan zo’n slappeling dat je het niet volhoudt? Geen ruggengraat?
Wat is een breindieet?
Voordat je begint aan een dieet van de juiste voeding, zou je eigenlijk aan een dieet voor je hersenen moeten beginnen: het breindieet.
Wat we denken, is zó krachtig. We zijn ons er veel te weinig bewust van hoe sterk onze gedachten zijn.
Nu vraag ik je: waar voed jij je hersenen mee? Hoeveel aandacht besteed je elke dag aan de juiste mindset, de juiste voeding voor je brein?
Waar stem je op af? Luister je naar? Scrol je op?
Het is belangrijk je bewust te zijn wat je je geest voedt. Waarom?
Omdat hier hetzelfde principe van toepassing is op de hersenen als op het lichaam. ? Afval erin = afval eruit! ?
Geen nieuws meer kijken dan?
Betekent het dan dat je je niets meer aantrekt van alle ellende in de wereld? Je in een bubbel gaat zitten?
Zeker is het belangrijk om geïnformeerd te zijn. Om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt en te doen wat je kunt om verantwoordelijk en veilig te zijn voor jezelf en anderen. Maar hoe veel en hoe vaak moet je daarvoor de krant lezen, het nieuws kijken of praatprogramma’s volgen? Is het noodzakelijk dat je drie keer per dag weet wat de energieprijzen doen, de status van de oorlog in de Oekraïne of welke minister nu weer een verkeerde uitspraak heeft gedaan?
De vraag is: … gun jij jezelf ook genoeg goede dingen? En… sta je toe dat het vooral de goede dingen zijn die je in je hersenen stopt?
Dus: volg jij mensen die je een goed gevoel geven? Lees je inspirerende boeken? Zoek je naar verhalen waar je vrolijk van wordt? Stem je af op krachtige, vrolijke muziek?
Wat doe jij om je geest open te stellen voor nieuwe, bewuste manieren?
Ga voor een brein-dieet
Als je aan mooie dingen denkt, voel je je beter. Dus zo haal je je hoofd bij goede voornemens. Als je je beter voelt, lukt het je ook om aan je goede voornemens vast te houden. Het wordt gemakkelijker om voor een goede gezondheid te kiezen.
Daarom is het zo belangrijk om ELKE dag heel BEWUST die positieve zaken op te zoeken en je brein daarmee te voeden.
Luister en kijk naar opbeurende en informatieve video’s en programma’s. Google eens op YouTube, hier vind je veel inspiratie. Tip: zoek ook eens op TedX. Luister naar podcasts die je voeden en stimuleren. (Abonneer je dan meteen ook op de Puur Chris podcast ?)
Zoek vooral je positief gestemde vrienden op. Doe leuke dingen met ze. Ga spelletjes doen of samen koken. Spreek af dat je het even hebt over bijvoorbeeld corona, het nieuws, alle uitdagingen die je bezighoudt en vervolgens alleen nog maar over leuke dingen te hebben.
Er is zoveel dat je kunt doen en het kost je in principe niets. Dus wat houdt je tegen?
Ik voel me niet in de mood
Als je je zwaar, verdrietig, angstig, machteloos voelt (of een andere negatieve emotie op dit moment), vraag jezelf dan af: Wat speelt er op de achtergrond? Waar heb je op gelet? Waar ligt je focus?
Er is een direct verband tussen je informatie consumptie en hoe je je voelt. Het mooie is dat je dat kunt sturen.
Voel je je down, ga dan eerst even bewegen. Zet dan je favoriete cabaretier op waar je altijd zo om moet lachen. Luister naar die inspirerende podcast. Kortom: zoek bewust op waar jij je goed door voelt.
Mij helpt het iedere keer weer
In de kerstvakantie voelde ik me wat down. Ik had de weken ervoor keihard gewerkt, de lockdown hakte er af en toe in en ik was moe. De feestdagen waren heel gezellig, warm en feestelijk, dus dat was heel fijn. Daarnaast ben ik bewust mijn gedachten gaan sturen. Ik heb de knop omgezet en ben gaan lezen.
Boeken over mindset (), zelfontwikkeling, de wet van de aantrekkingskracht. Ik heb een aantal seminars gevolgd over mindset, elke avond een feelgood movie gekeken en spelletjes met de kids gedaan. Kortom: mooie dingen toegelaten.
Mooie plannen
Daardoor lukt het me om in januari weer de draad op te pakken en er vol voor te gaan.
En hoe! Ik heb een hometrainer gekocht zodat ik elke avond een half uur kan fietsen. Ik heb voor Puur Chris weer een paar mooie dingen gedaan. Kortom, weer een paar dingen gedaan waardoor ik me ook echt weer energiek ging voelen.