Ik ben zo gefascineerd over hoe ons brein werkt en wat dat voor enorme impact heeft op ons lijf. En ons leven. Je brein en focus: maak het verschil. Hoe dan?
Ons brein bepaalt voor een groot deel succes en falen. Natuurlijk, omstandigheden doen er zeker toe. Dat is maar gedeeltelijk wat er toe doet. Hoe je er mee omgaat, dat bepaalt of je succesvol bent of dat je futloos op de bank zit.

Kijk om je heen en je ziet het
Van mensen uit sloppenwijken die zich opwerken tot succesvolle ondernemers. Mensen met beperkingen die hun handicap omzetten in hun kracht in de sport.
Voor mij is het een bewijs dat het werkte was toen ik een aantal jaren geleden ziek werd. Ik had een kwaadaardige tumor in mijn schildklier dus die schildklier moest er uit. De artsen zeiden dat ik daar een aantal weken, misschien wel maanden, behoorlijk ziek van kon zijn. Vermoeidheid, depressiviteit, pijnklachten. Geen fijn vooruitzicht.
Ik besloot dat ik er alles aan zou doen om van die periode een mooie tijd te maken. Ik had zo lang zo hard gewerkt. Eindelijk meer tijd voor mijn kinderen. Leuke dingen doen.
En dat deed ik. Het gevolg? Ik ging er (relatief) moeiteloos doorheen.
Rond dezelfde tijd werd bij een kennis hetzelfde geconstateerd. Op een dag belde ze me op en verzuchte: hoe komt het dat jij al bijna aan het werk bent en ik nog niet eens de energie heb om in de ochtend mijn bed uit te komen?
Je brein en focus. Mijn conclusie?
Mijn conclusie is dat het een beetje geluk is maar vooral wat ik in mijn gedachten toeliet Hoe dan?
Ik probeerde zo min mogelijk bezig te zijn met mijn ziekte maar juist mijn focus te verleggen naar iets positiefs. Naar de vreugdepunten in mijn leven. Focus op wat ik leuk vond, wat ik graag wilde doen. Waar ik blij van werd. Dat was niet altijd gemakkelijk hoor. Natuurlijk was ik bezorgd en bang en liet ik af en toe een traantje. Ik schopte mezelf van de bank en ging de hond uitlaten als ik het koud kreeg (koud krijgen is een van de symptomen als je schildklierwaardes naar beneden gaan). Ging sporten. Lunchen met vriendinnen en kletsen over de leuke dingen die ik deed.
Positieve energie
Ik probeerde die nitric oxide een boost te geven. Weet je nog, dat stofje waar ik het al eerder over had. Ik zorgde dat ik zoveel mogelijk positieve energie had. Me niet mee laten voeren in de negatieve gedachtes. De crux is om die gedachtestroom in goede banen te leiden.
Daarbij zijn het enorme energievreters. Onze hersenen vragen 30 procent van onze energie, terwijl ze maar 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken. Vind je het gek dat je vaak vermoeider bent van al dat gepieker dan van een uurtje sporten?
We laten ons te vaak weerhouden door al die gedachtes die we in ons hoofd hebben.
Gedachtes die niet per se waar zijn. Ze houden je gevangen. Hierdoor kun je niet groeien en ook niet al die mogelijkheden ziet die er ook zijn.
Daarbij komt ook nog dat gemiddeld 80% van die 60.000 gedachtes die we per dag hebben negatief geladen zijn. Gepieker en getob over dingen in het verleden. De ‘trauma’s’ die je hebt opgelopen in de loop van je leven die je steeds weer opnieuw afspeelt in je hoofd.
Over je vader, moeder, partner, vervelende baas…. Of de ellende die je vreest dat je nog allemaal te wachten staat. Wat als je ziek wordt, je kind voor het eerst alleen op vakantie gaat en je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren. Je brein en focus zie je hier op een negatieve manier.
Het gaat je niet helpen.
Integendeel. Die gedachtes in je hoofd roepen stressreacties op in je lichaam. Je verkrampt. Denkt niet meer logisch. Slaapt slechter. Gaat piekeren. Dat is wat Rasjhree Patel ook beschrijft in haar boek The Power of Vital Force. Een geweldig boek overigens.
Heb je vervelende ervaringen gehad, dan is het goed om daar over na te denken. Er over te praten, de emoties toelaten. En dan afsluiten.
Daarna is het vooral belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je er niet in blijft hangen. Niet het verhaal steeds in je hoofd afspeelt. Zorg dan dat je je focus verlegt. Naar datgene wat je WEL wilt.
Door je doelen te stellen. Te visualiseren hoe je je dan voelt. Hoe dat er uit ziet. Door affirmaties uit te spreken. Zeg het hardop zodat je het zelf ook gaat geloven: ’Ik ben vol energie en kan elke uitdaging aan’.
Je brein en focus. Je zult zien wat dat voor verschil maakt.