• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Chris
  • Persoonlijke coaching
    • Coaching
    • aanvraag Doorbraak Sessie
  • Cursus Jonger en fitter
  • Gratis inspiratie
    • Podcast
    • E-book 5 routines voor je mindset
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Connect met me!

    Search

Puur Chris

Puur Chris

  • Home
  • Chris
  • Persoonlijke coaching
    • Coaching
    • aanvraag Doorbraak Sessie
  • Cursus Jonger en fitter
  • Gratis inspiratie
    • Podcast
    • E-book 5 routines voor je mindset
  • Blog

Kom van slaapproblemen en hoofdpijn af! Detox je pijnappelklier

10 april 2021 · In: Gezondheid

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je…… Je pijnappelklier speelt hier een belangrijke rol in. En dat niet alleen. De pijnappelklier levert een belangrijke bijdrage bij bijna elke functie in je lichaam. Denk aan voortplanting, groei, lichaamstemperatuur, bloeddruk, motoriek, slaap, humeur en eetlust. Die worden allen mee door de pijnappelklier bepaald. Maar die pijnappelklier kan verstopt raken. Met allerlei klachten tot gevolg. Dat is de reden dat je je pijnappelklier moet detoxen.

Waar zit de pijnappelklier nu precies

De pijnappelklier bevindt die zich onder de hersenschors, waar de twee hersenhelften samenkomen. 

Het zit op het niveau van je derde oog, ofwel je 6e chakra. Interessant is dat de pijnappelklier staaf- en kegelvormige cellen bevat die lichtgevoelig zijn. Deze cellen komen ook in je oog voorkomen. Het is dus echt een derde oog!

Sommige culturen zien de pijnappelklier als een poort naar hogere dimensies en de plek waar de ziel schuilt. De pijnappelklier wordt dan ook geassocieerd met perceptie, gedachtes, moreel denken, intuïtie en zelfs helderziendheid.

blank

Melatonine en de pijnappelklier

De pijnappelklier reguleert het dag- en nachtritme in combinatie met de seizoenen. Daarvoor wordt het hormoon serotonine door de pijnappelklier omgezet in melatonine. 

Melatonine zorgt voor ons cicardiaan ritme, ofwel onze biologische klok. We worden We worden ’s avonds moe zodat we willen gaan slapen en worden ’s morgens weer wakker. Allemaal dankzij melatonine.

Invloed op menstruatiecyclus

Naast het reguleren van ons dag- en nachtritme, heeft melatonine ook invloed op de menstruatiecyclus en het functioneren van de hypofyse. Melatonine beïnvloedt de afscheiding van neurotransmitters, endorfines en hormonen zoals oestrogeen, progesteron en DHEA. 

Melatonine werkt ook als een krachtige antioxidant en ruimt bijvoorbeeld vrije radicalen op.

Tot slot wordt de pijnappelklier gelinkt aan de productie van dimethyltryptamine, kortweg DMT. DMT, ook wel ‘het spirituele molecuul ‘ genoemd speelt een rol bij schizofrenie en visueel dromen. Dit stofje komt ook in bepaalde planten voor en wordt als hallucinogeen gebruikt. De ervaring is dan bijna hetzelfde als bijvoorbeeld LSD.

Kortom: de pijnappelklier heeft veel functies en is essentieel voor ons functioneren. 

Waardoor functioneert je pijnappelklier niet goed? 

Onze hersenen worden goed beschermd. Door onze schedel maar ook door de bloed-hersenbarrière (of BHB). Dit is letterlijk een grens tussen het bloed en de hersenen. De pijnappelklier is niet gescheiden door die BHB. Het heeft eigenlijk een van de rijkste bloedvoorraden. Het gevolg is wel dat het daardoor niet is beschermd tegen gifstoffen die zich in het lichaam ophopen. 

Je pijnappelklier kan verstopt raken of verkalken. Waardoor je het risico loopt op vele gezondheidsproblemen, waaronder neurologische aandoeningen zoals autisme, depressie, dementie, angststoornisen en de ziekte van Parkinson. Al deze ziekten tonen verband met abnormale slaappatronen.

Daarom is het van belang om je pijnappeklier te detoxen.

Verkalking door fluoride

Een van de grootste boosdoeners van verkalking van de pijnappelklier is fluoride. De Britse wetenschapper Jennifer Luke ontdekte in de jaren 90 wat de gevolgen zijn fluoride. Zo wordt het  in verband gebracht met de vroege puberteit van meisjes. 

De pijnappelklier bevat de hoogste niveaus van fluoride in het hele lichaam. Veel hoger dan in botten of tanden. Fluoride hoopt zich ook op in de zachte weefsels van de pijnappelklier. 

Het is aangetoond dat hierdoor de productie van melatonine wordt verlaagd. En we zagen net al hoe belangrijk melatonine is voor onze gezondheid….

Glysofaat ofwel Round up

Een ander belangrijke verstoorder van de werking van de pijnappelklier is glyfosaat. Dit is een organische fosforverbinding die gebruikt wordt in de landbouw. De bekende onkruidverdelger Round Up bevat bijvoorbeeld glyfosaat. 

Glyfosaat vergemakkelijkt het transport van aluminium door de darmen en hersenen. Aluminiumophopingen in de pijnappelklier onderdrukt de aanmaak van melatonine en verstoort dus de slaap.

In 2015 liet onderzoek uitgevoerd door een team van de Amerikaanse universiteit MIT het verband zien tussen dit glyfosaat en neurologische aandoeningen. Denk hierbij aan autisme, ADHD, angst, dementie en zelfmoord door depressies. 

Andere metalen zoals kwik

Door een slecht voedingspatroon, blootstelling aan het milieu en zelfs stress is je pijnappelklier ook vatbaar voor de ophoping van andere giftige metalen, waaronder kwik. Kwik tast het vermogen van je pijnappelklier aan om zichzelf te ontgiften. Hierdoor kan het de giftige metalen niet verwijderen. Er ontstaat een cyclus waarin giftige metalen gemakkelijker in de hersenen worden opgenomen. Dit resulteert uiteindelijk tot ophoping van celafval.

10 symptomen dat je pijnappelklier ontregeld is

Waaraan kun je nu merken dat je pijnappelklier ontregeld is? Dat merk je aan veel verschillende symptomen. De 10 belangrijkste zijn:

  • Geen goed dag- en nachtritme. Je slaapt te veel of te weinig. Wordt midden in de nacht heel actief of rusteloos. Je bent op ongebruikelijke moment slaperig. Je kunt dromen niet herinneren.
  • Hoofdpijn. Heb je heel regelmatig hoofdpijn, waaronder nachtelijke hoofdpijn en migraine, dan kan dit komen door je pijnappelklier. Onderzoek laat zien dat pijnappelkliercysten vaak de oorzaak is van hoofdpijn bij vrouwen. Symptomen zijn ook draaierig, misselijkheid, braken en trillen.  
  • Moeilijkheden met richtingsgevoel. Zeker melatonine speelt een rol bij ruimtelijke navigatie. Mensen met een verminderde functie van de pijnappelklier kunnen moeite hebben met hun richtingsgevoel.
  • Vruchtbaarheid. Dag- en nachtritmes en vruchtbaarheid zijn met elkaar verbonden. De pijnappelklier speelt een vitale rol bij het reguleren van vrouwelijke hormonen en de menstruatiecyclus. 
  • Osteoporose ofwel botontkalking. Zeker na de menopauze. In 90 procent van de gevallen is dan oestrogeendeficiëntie de oorzaak. Toch zijn er aanwijzingen dat afname van melatonine en pijnappelklierverkalking hieraan bijdragen .
  • Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Te veel melatonine kan sommige mensen verdrietig en slaperig maken, vooral in de wintermaanden. Onderzoek toont aan dat melatonine een biochemische marker is voor SAD. Het goede nieuws is dat je deze symptomen kunt omkeren door blootstelling aan helder, volledig spectrumlicht.
  • Depressie. Studies tonen aan dat mensen die aan een depressie lijden een circadiane ritmestoornis en slaapstoornissen hebben als gevolg van afwijkingen in de pijnappelklier.
  • Ongerustheid. Onderzoek toonde aan dat melatonine in veel gevallen even effectief was in het verlichten van angstgevoelens als anti-depressiva.
  • Andere stemmingsstoornissen. Verstoringen van het biologische ritme en slaap spelen een belangrijke rol bij stemmingsstoornissen. De betrokkenheid van melatonine is in veel onderzoeken aangetoond.
  • Neurologische aandoeningen. Verkalking van de pijnappelklier kan een rol spelen bij neurologische aandoeningen, waaronder dementie, Alzheimer, epilepsie en de ziekte van Parkinson.

Wat kun je doen om die (weer) goed te laten functioneren?

Als eerste door het te ontgiften. Dat is niet moeilijk. Pas je voeding en levensstijl aan. Zorg dat een dagelijkse gewoonte wordt. Daardoor zorg je dat de pijnappelklier ook in shape blijft.

blank
blank

Wat kun je doen om je pijnappelklier te ontgiften?

  1. Vermijd fluoride. Kraanwater en tandpasta zijn de twee meest voorkomende bronnen van fluoride. Drink zuiver water om gehydrateerd te blijven. Check bij je waterbedrijf of koop een waterfiltersysteem. Gebruik een tandpasta zonder fluoride. Er zijn tegenwoordig veel van dit soort tandpasta’s op de markt. Je kunt dit ook goed mixen. Overleg anders met je tandarts. 
  2. Kijk kritisch naar je voeding. Eet veel biologisch fruit en groenten en magere eiwitten. Beperk consumptie van schelpdieren en tonijn vanwege het kwikgehalte. Eet je veel vis, voeg dan koriander toe. Koriander helpt namelijk om kwik te verwijderen.
  3. Beperk het drinken van alcohol.
  4. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan chlorofyl. Chlorofyl is een goede ontgifter. Je vindt dit onder andere in donkere bladgroenten. Tarwegras, blauwgroene algen en chlorella zijn ook geweldig voor het ontgiften en helpen vooral om fluoride te verwijderen. Je vindt deze ook in groene superfoodsupplementen.
  5. Beloon jezelf met chocolade. Van rauwe cacao wordt gezegd dat het de pijnappelklier stimuleert en ontgift. Dit kan te maken hebben met het hoge gehalte aan antioxidanten. Let er wel op dat het minimaal 70% cacao bevat. Of maak een chocoladedrankje met rauwe cacao.
  6. Neem jodium. Jodium ruimt fluoride en zware metalen op zoals kwik, lood, cadmium en aluminium. Zeewier en kelp bevatten veel jodium en zijn gemakkelijk toe te voegen aan je dieet.
  7. Eet regelmatig avocado’s, bananen, bonen, amandelen, walnoten en kikkererwten. Hier zit het mineraal boor in en dat ondersteunt de ontgifting. Je kunt ook kiezen om boorzuursupplementen te gebruiken. Houd je wel aan de aanbevolen dosis!
  8. Drink chaga-thee. De chaga-paddenstoel wordt zowel de “koning van de paddenstoelen” als de “derde-oogactivator” genoemd. Chaga heeft veel gezondheidsvoordelen. Naast het helpen verhogen van de productie van melatonine , is aangetoond dat chaga de hormonale balans ondersteunt. Daarnaast helpt het bij spijsverteringsproblemen en is goed voor je immuunsysteem. 
  9. Eet kurkuma. Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan helpen je hersenen te beschermen. Kurkuma vermindert volgens studies ook het effect van fluoride. Voeg kurkuma toe als specerij, in je smoothie. Of drink regelmatig een gember-kurkumadrankje. Doe er een beetje zwarte peper, dat verstrekt de werking van kurkuma.
  10. Neem Activator X, ofwel vitamine K1 en K2. Die verwijdert kalk uit de pijnappelklier en de slagaders. Vervolgens wordt dit vervoert naar plaatsen waar calcium nodig is, zoals botten en tanden. Het helpt daardoor ook bij ziektes zoals aderverkalking, tandvleesontsteking en botontkalking.
    Activator X zit o.a. in grasgevoerd vlees, ganzen- en kippenlever en melk. Ook grasgevoerde boter en biologische ghee is een goede bron van Activator X. Je kunt het daarnaast ook als supplement krijgen.
  11. Verminder blootstelling aan elektromagnetische velden. Het is aangetoond dat elektromagnetische velden de pijnappelklier negatief beïnvloeden en daardoor de productie van melatonine belemmeren. Veelvoorkomende bronnen zijn wifi-routers, mobiele telefoons, magnetrons, slimme meters en tv- en computerschermen. 

Dat is de reden dat je je pijnappelklier moet detoxen

Volop mogelijkheden om te zorgen dat je je pijnappelklier in goede gezondheid brengt en houdt. Te beginnen door je pijnappelklier te detoxen. Dan slaap je als een roosje en voel je je veel beter. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Zowel fysiek als mentaal.

  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Share on Pinterest Share on Pinterest
  • Share via Email Share via Email

By: Christianne Kraan · In: Gezondheid · Tagged: hoofdpijn, pijnappelklier

dit vind je vast ook leuk

blankWat je eet bepaalt je gezondheid
als je lijf even stop zegtAls je lijf even ‘stop’ zegt
positief blijvenWaarom je positief moet blijven. Ook in deze corona tijd

Mis geen enkele update meer!

Ontvang regelmatig inspiratie en interessante aanbiedingen. Voor een happy & healthy you!

Privacyverklaring Puur Chris
blank
Next Post >

Super healthy lunch met veel eiwitten

Primary Sidebar

Welkom!

Welkom!
Ik ben Chris

Happy & healthy coach voor vrouwen van 40+. Waarom speciaal die groep? Omdat er dan zoveel gebeurt. Hormonen die veranderen, kinderen die opgroeien en uiteindelijk het huis uit gaan. Dat heeft veel impact op hun gezondheid. En hun geluk. Wat kun je er aan doen? Nou, heel veel. Daarover blog ik, maak ik cursussen en bied ik 1-op-1 coaching.

Lees meer

Categorieën

  • Algemeen
  • De menopauze
  • Gezondheid
  • Goede voeding
  • Lifestyle
  • Mindset
  • Persoonlijke groei
  • Recepten

Vraag aan: gratis e-book

blank

Een van mijn favoriete winkels: Dille & Kamille. Voor leuke kookspulletjes, kaarsen, tafellakens en nog veel meer!

blank

Heerlijke inspiratie voor lekker eten….

blank

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig updates in je mailbox.

Privacyverklaring Puur Chris

Puur Chris op social media

Health coach, member of the Institute for Integrative Nutrition

blank

Volg me op Instagram

klik hier: @puurchris

Mijn werkplek vandaag 😀. De lobby van mijn hote Mijn werkplek vandaag 😀. De lobby van mijn hotel in Kopenhagen. Al heel lang droomde ik ervan om een 'digital nomad' te worden. Overal kunnen werken met mijn laptop en telefoon. Niet dat ik een wereldreis wil maken. Maar ik houd van de vrijheid om zelf te kunnen kiezen wanneer en waar ik werk. Dat kan in mijn eigen, gezellige werkkamer zijn, een leuk koffietentje of op een andere mooie locatie. Dat geeft me zoveel energie! 🌈 follow 👉@puurchris Pas geleden heb ik de sprong in het diepe gemaakt om mijn droom verder vorm te geven. Om me helemaal te concentreren op Puur Chris en met mijn content, cursussen en coaching te kunnen helpen. Vorige week zat ik in Amsterdam. Deze week in Kopenhagen. Het voelt alsof mijn droom uitkomt. Dat gevoel alleen al, is goud waard. Waar droom jij van? Qua werk of anders? Deel het in de comments! . @ckraan . . . . . #persoonlijkegroei #persoonlijkeontwikkeling #groeimindset #dromen #zelfontwikkeling #powervrouwen #digitalnomad #dankbaar😀
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief! Elke week maa Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief! Elke week maak ik een nieuwsbrief met tips en inspiratie zodat je happy & healthy 100 wordt. Wil je die ook ontvangen? Meld je dan nu aan! Klik op de link in bio! . . . . . . . #persoonlijkegroei #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkekracht #groeimindset #zelfkennis #zelfontwikkeling #zelfliefde #zelfzorg #vrouwenpower #powervrouwen #vrouwenkracht #dankbaar
Afvallen na je 40 Zo lukt het je wel Drie op de Afvallen na je 40 Zo lukt het je wel Drie op de vier vrouwen is haar leven lang bezig met diëten. En zeker na je 40 e wordt afvallen helemaal moeilijk. Ons metabolisme verandert en daardoor lijkt het nog lastiger. Welk dieet gaat er voor zorgen dat je die kilo’s kwijt raak. Het goede nieuws is: je hebt geen speciaal dieet nodig. Integendeel. Die dieethypes zorgen er voor dat je alleen maar meer aankomt. Afvallen is eigenlijk heel simpel: minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Simpel is niet hetzelfde als gemakkelijk. Dat komt door de manier waarop we ernaar kijken. We denken namelijk dat we dan niets meer mogen. Er wordt ons iets afgepakt. Terwijl dat niet nodig is. Hoe dan wel, daarover nam ik een filmpje op; te vinden op mijn YouTube kanaal. #positiefleven #gelukkigouderworden #menopauze #vjiftigplus #40plus #dieet #gezondeten #healthyfood #afvallen #healthylifestyle #foodie #fitdutchies #lekker #gezondheid
Beste manier om af te vallen is nog steeds calorie Beste manier om af te vallen is nog steeds calorieen tellen. Er zijn veel dieet 'hypes'. Eentje die de afgelopen jaren enorm populair is geworden, is Intermittend Fasting: je eet gedurende 8 uur per dag. De andere 16 uur eet je niets en drink je alleen water en thee. Het idee hierachter is dat je lichaam dan beter in de verbrandingsmodus gaat. Men gaat er dan zelfs van uit dat het niet zoveel uitmaakt wat je in die 8 uur tijd eet. Ik vind het zelf moeilijk vol te houden en geloof dat gezond en gematigd eten in combinatie met voldoende beweging het allerbeste is. Misschien dat je dan iets minder snel veel afvalt, maar het gaat om het effect op de langere termijn. Een studie die afgelopen week is gepubliceerd in de Journal of American Health Association heeft nu aangetoond dat je inderdaad het beste gewoon op je calorie-inname kunt letten. Ieder pondje gaat door het mondje. Nog steeds 😉 . . . . . . #positiefleven #gelukkigouderworden #menopauze #vjiftigplus #gezond #gezondeten #healthyfood #afvallen #healthylifestyle#gezondheid
Enkele jaren geleden werd ik ziek, ernstig ziek. G Enkele jaren geleden werd ik ziek, ernstig ziek. Gelukkig kwam het allemaal goed. Ik wilde weten wat ik zelf kon doen aan mijn geluk en gezondheid. Zeker ook omdat ik richting de menopauze ging. Je krijgt in deze fase te maken met zoveel veranderingen. In je lijf (kilo’s die er niet meer af willen, opvliegers) en je leven (empty nest, ooit van gehoord?) Die hormonen gooien je hele leven op zijn kop. En ik had geleerd hoe belangrijk goede voeding is. Maar wat voor mij vooral het verschil maakte, was mijn mindset. Wat ik dacht. Waar ik in geloofde. En hoe ik dan handelde. Dat maakt absoluut het verschil. Hoe kijk jij aan tegen ouder worden en verandering in het algemeen? Deel het in de comments 👇 . . . . . . . #persoonlijkegroei #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkekracht #groeimindset #zelfkennis #zelfontwikkeling #ouderworden #gezondzijn

Footer

Voor jou

  • Home
  • Coaching
  • Cursus Jonger en fitter
  • Podcast
  • Blog

Over Puur Chris

  • Contact
  • Over mij
  • aanvraag Doorbraak Sessie
  • Hoe ik met je privacy omga
  • De kleine lettertjes….
blank

© 2023