Positieve eigenschappen
Je positieve eigenschappen: sta je er wel eens echt bij stil wat die eigenschappen zijn? Weet je eigenlijk van jezelf wat jou zo bijzonder maakt?
Weet je dat niet? Of is het al lang geleden dat je daar bij stil stond? Dan is het echt de moeite waard om daar eens over na te denken.
Ik heb een lijstje dat je daarbij kan helpen.
Een leuke oefening om te doen is om anderen te vragen wat ze positief aan je vinden. Dat doen we natuurlijk niet vaak. Meestal krijgen we wel te horen wat er niet deugt of wat beter kan.
Wat is dat toch met ons Nederlanders. Die calvinistische insteek speelt ons soms echt parten. Niet te veel complimenten geven en het vooral hebben over wat niet goed gaat. Wat beter moet.
Ik daag je uit om aan 10 mensen in je omgeving te vragen wat zij als positief aan je zien. Gebruik daarvoor dit lijstje en laat ze maximaal 5 dingen omcirkelen.
Een erg leuke oefening om te doen. Het leuke is als je daar dan ook met elkaar over in gesprek gaat. Wat maakt dat jij vindt dat ik sociaal ben? Waarom zie je mij als een doorzetter?
Iedereen wil toch graag positieve dingen over zichzelf horen? Praten over je positieve eigenschappen, daarvan krijgt je zelfvertrouwen echt een boost.
Het mooie is dat je daarna onbewust meer dat soort gedrag gaat laten zien. Je bewustzijn wordt geprikkeld en je voelt je daar van nature heel goed bij. En dat is weer positief. Een mooie vicieuze cirkel die je zeker niet moet doorbreken.
Ik blijf me verbazen waarom we altijd zoveel aandacht besteden aan datgene dat niet goed gaat. Om te proberen dat waar je niet goed in bent, te verbeteren.
Ik vergelijk dat wel eens met school. Ik was geen beta-meisje. Talen en economie lagen me veel beter. Het was dan ook een logische keuze om wis- en natuurkunde te laten vallen zodra dat kon. (ja, ja in mijn tijd kon je wiskunde nog laten vallen).
Waarom vinden we het zo moeilijk om dat ook in ons dagelijkse leven te doen? Wat maakt dat we zo ons best doen om datgene op te halen wat er gewoon niet inzit?
Ik zie dat zeker ook in werksituaties. In beoordelingsgesprekken bijvoorbeeld. Heel vaak gaat de meeste aandacht naar datgene wat verbeterd moet worden. Natuurlijk moet daar aandacht voor zijn. Maar de verhouding is vaak zoek.
Alleen voor je (werk)plezier en zeker ook voor je zelfvertrouwen is het toch veel fijner om te weten en te horen wat je goed doet. Dan kun je zorgen dat je daar nog beter in wordt.
En accepteer dat een zesje af en toe ook prima is 😉
Onlangs moest ik voor een training een aantal mensen vragen naar mijn positieve eigenschappen. Nu is dat niet zo moeilijk om dat aan mijn vriendinnen of partner te vragen. Maar ik heb dat ook gevraagd aan een aantal mensen waar ik mee samenwerk. Het was heel leuk om te lezen hoe zij me zien.
Als je dat weet, word je je ook veel bewuster hoe je overkomt. De vraag is ook: wat wil je zijn? Wat past bij je? Want datgene dat bij je past, daar word je vaak gelukkiger van. Dan zit je in een flow en dan gaat het bijna moeiteloos.
Tegelijkertijd is het ook een valkuil hoor. Datgene waar je zelf heel goed in bent, zorgt dat je soms een hele allergische reactie krijgt bij iemand die juist het tegenovergestelde is.
Onderdeel van de opdracht was ook om er een filmpje van te maken. Dat was wel even een ‘ding’. Want horen wat je positieve eigenschappen zijn, is één. Dat op film delen met de wereld, dat is weer wat anders. Maar door het te delen hoop ik ook jou weer te inspireren. Dus wil je weten hoe ik dat vond, kijk dan hier naar het filmpje.
Om anderen te vragen hoe ze je zien, is een leuke opdracht. En perfect tijdens deze donkere dagen.
Dus ik zou zeggen: uit je comfort zone en hup mee aan de slag!