Vraag: neem jij elke week een vrije dag? En dan bedoel ik écht een vrije dag?
Om eerlijk te zijn: ik niet. Ik heb een vol leven met gezin, werk, huishouden, koken, sporten, af en toe vrienden zien…. En ik ben niet de enige!
De meeste mensen die doordeweeks werken, proberen vaak hun weekend te vullen met de rest van de verantwoordelijkheden. Je sport wat meer, plant tijd met het gezin en weekendtrips, klust in of om je huis, zorgt voor schoonmaak, brengt kinderen naar sportwedstrijden en vele andere dingen.
Toch denk ik dat het heel belangrijk is voor je gezondheid en je energieniveau, om elke week echt 1 vrije dag te hebben. Een dag waarin helemaal niets moet. Het is heel fijn als je werkzaamheden kunt combineren maar door alle ‘moetjes’ die we ons zelf al dan niet vrijwillig hebben opgelegd, staan we altijd aan. We krijgen tegenwoordig zo enorm veel prikkels. Door onze omgeving, door een 24/7 economie en door alle (social) media waar we mee te maken hebben. We krijgen nu meer info per dag dan onze voorouders in hun hele leven kregen.
Dat doet iets met ons. Met ons lichaam, met onze geest. We komen nooit meer echt tot rust. En als we een leeg moment hebben in onze dag, dan gaan we die ook weer volplannen. Nu hoor ik wel eens ‘ja maar Chris, is vind dat leuk. Dat is ook ontspanning’. Dat snap ik, en zo dacht ik ook altijd. Maar feit is dat de cortisol levels (je stress niveau) relatief hoog blijft. Er komt te weinig of geen verlichting.
Een andere belangrijke factor is om de trubbels en zorgen van je werk ook echt op je werk te laten. Neem het niet mee je vrije weekend in. Ook al zijn het leuke of uitdagende dingen van je werk waar je over nadenkt. Het leidt namelijk echt tot te veel stress. En je schiet er niets mee op. Integendeel. Door bewust afstand te nemen van je werk, kom je uiteindelijk tot een hogere productiviteit en creativiteit. Omdat je geest afstand neemt.
Vind je het lastig om af te schakelen? Maak dan aan het einde van je werkweek een dumpsheet. Neem even de tijd – het liefste op je werk – en schrijf alles op wat in je opkomt. Het maakt niet uit of het logisch of zinvol is. Schrijf het op. Schrijf vervolgens op wat je de komende week wilt doen. Wat je uitdagingen en zorgen zijn. Daarna klap je je notitieblok dicht, pakt je spullen en sluit heel bewust de deur voordat je naar huis gaat. Zeg dan hardop ‘nu ben ik vrij. Het is voor nu even klaar’. Stap heel bewust je vrije weekend in.
Merk je in het weekend dat je gedachten toch weer naar het werk afdwalen, zeg dan heel bewust ‘ stop. ik ben nu vrij’.
Werk je thuis, zorg dan dat je een speciale werkplek hebt waar je afstand van kunt nemen. Maak er een ritueel van. Na verloop van tijd gaat je geest dit herkennen en wordt het veel gemakkelijker om af te schakelen.
Een andere valkuil waar we met zijn allen steeds weer instappen is dat we te veel plannen in het weekend. Tuurlijk is het fijn om in het weekend klusjes te doen. Los van het feit dat het nodig is, geeft het ook veel voldoening. Vrienden ontmoeten, winkelen, boodschappen doen: allemaal typische dingen voor het weekend. Maar belangrijk is om daar niet het hele weekend aan te wijden. Of het hele weekend al vol te plannen. Als je dat namelijk doet, begin je op maandagochtend al uitgeput aan je week en heb je het gevoel gehad dat het weekend voorbij is gevlogen en je geen tijd voor jezelf hebt gehad.
Je moet echt de juiste balans vinden tussen dingen gedaan krijgen en vrije tijd voor jezelf. Plan het in als het moet, blok die ruimte in je agenda. Bespreek dit ook eventueel met je partner.
Het maakt niet uit of je gelovig bent of niet, maak van zondag je rustdag. (of een andere dag als je op zondag moet werken) Maak van de zaterdag de actieve dag voor alle verantwoordelijkheden en houd de zondag open.
Maar wat ga ik dan doen op die zondag? vraag je je nu wellicht af. Natuurlijk hoef je niet de hele dag te liggen. Maar wat je gaat doen, dat bepaal je zelf. Laat het van het moment afhangen. Laat het spontaan zijn.
Het kan zijn dat je met je gezin een boswandeling gaat maken.Naar het park. Koekjes bakken. Knutselen. Of lekker met een boek en een kop thee op de bank. Doe alleen maar dingen die je leuk vindt. Maar plan het niet! Want dan wordt het toch weer een verplichting.
Het mooie is dat er dan juist hele spontane dingen ontstaan. Bijvoorbeeld een kop koffie drinken met een vriendin. Want ik weet niet hoe het bij jou is, maar tegenwoordig kun je met niemand meer spontaan iets afspreken. Hoe vaak kun jij een belletje doen naar iemand ‘hey komt het uit als ik even langs kom?’. Als iedereen de zondag weer als de luierdag gaat zien, dan is er ook ruimte voor dit soort spontane acties. Hoewel ook daar het gevaar zit dat je iets doet waar je misschien geen zin in hebt. Dus luister goed naar je zelf en doe het alleen als je het leuk vindt.
Onthou dat zowel je lichaam als je geest rust nodig hebben. Zorg dus dat je minstens een halve dag hebt waar je geen verantwoordelijkheden hebt. Geen klusjes. Geen werk. Ontspan! Echt, het is het béste dat je kunt doen voor een goede gezondheid.
Heb je nog ideeën nodig wat je kunt doen om lichaam en geest te ontspannen?
Schrijf in een dagboek of planner. Een dagboek bijhouden is een goede manier om al die zorgen en gedachten uit je hoofd te krijgen, zodat je hersenen vrij zijn om te ontspannen en niet zo veel stress.
Mediteren. Meditatie zal je lichaam en geest ontspannen en je helpen bij je ademhalingsoefening.
Ga wandelen of (rustig) fietsen. Beweging hoeft je geen stress te bezorgen. Alleen als je hartslag flink omhoog gaat, is dat stress omdat dan je cortisol levels omhoog gaan. Een lichte vorm van beweging is perfect voor zowel je lichaam als geest. Strandwandeling, boswandeling, wandelen in het park: allemaal helemaal top.
Breng tijd door met mensen die je lief zijn. Het is nog steeds oké om sociaal te zijn als je een rustdag hebt, zolang het maar iets ontspannends is dat je leuk vindt. En niet gepland. Een drankje drinken, een spelletjesavond voor het hele gezin of samen met vrienden een sportwedstrijd kijken zijn helemaal prima..
Neem een warm bad. Baden zijn geweldig om voor jezelf te zorgen, geven je wat tijd voor jezelf en zijn erg ontspannend. Ze stellen je in staat om zowel je geest als je lichaam tot rust te brengen. Experimenteer met essentiële oliën of Epsom salt. Kaarsjes aan. Muziekje.
Lees een boek. Misschien ben je niet zo’n lezer, toch is het echt een aanrader. Ga lekker op de bank zitten, neem een kop thee of koffie en laat je meevoeren. Lezen spreekt verschillende delen in je hersenen aan en stimuleert je creativiteit. Je gaat zelf plaatjes vormen bij wat je leest en dat is heel goed voor je hersenen. Kies een boek dat je echt leuk vindt, niet vanwege school, werk of andere verantwoordelijkheden.
Fijne zondag!