Hoe ga je om met zorgen? Wat is het geheim om je zorgen de baas te worden? Ik schreef er al eerder over. Alles wat je aandacht geeft, groeit.
Je onderbewuste brein speelt daar een belangrijke rol in. Die filtert de informatie en brengt onder de aandacht wat jij belangrijk vindt. Je herkent het vast wel: heb je een rode auto gekocht, zie je opeens overal rode auto’s. Waren die er eerder niet? Zeker wel, alleen toen viel het je niet op.

Ik maak me zorgen over de economische toestand van de wereld. Over toenemende agressie in de maatschappij. En dus zie ik alle berichten hierover. Dat valt me het meeste op.
Maar daar komt nog iets anders bij. En dat zijn de internetalgoritmes.
Google en social media weten wat ik interessant vind. Omdat ik het heb gelezen. Of op geklikt heb. Op basis van die gegevens schotelen ze mij meer van dat soort berichten voor.
Dat is vanuit de online gedachte logisch. Google, Facebook en Instagram willen zo relevant mogelijk zijn. Dus ze bieden aan waar jij gevoelig voor bent.
Het nadeel is dat je echt in een bubbel komt te zitten. Dus je moet bewust op zoek naar een tegengeluid. Andere informatie. Je moet jezelf voeden.
Wat kunnen we zelf doen aan negatieve emoties?
Ik troost me met de gedachte dat we in een sociaal land leven. Dat we hier – in tegenstelling tot de USA – wél omkijken naar de ander.
Wat kun je doen om je angsten en zorgen de baas te worden?
Er is een probleem. Dus je kunt je kop wel in het zand steken, maar dat gaat je niet helpen. Maar wat doe je er aan zodat het je niet verlamt?
Het begint er mee met heel goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Ben extra lief en zorgzaam voor elkaar. Zorg dat je gezond eet en voldoende beweging hebt. Maak dat een prioriteit, maak daar echt tijd voor.
Het is zo belangrijk dat je fit blijft en dat de stress en onzekerheid je niet te pakken krijgt. Juist nu.
Stress de grote vijand
Angst en stress zijn misschien wel de grootste obstakels die je moet overwinnen.
Een heel groot deel van de ziektes in Nederland zijn stress gerelateerd. De inschatting is dat dit om meer dan de helft van de gevallen gaat. Dat is niet altijd duidelijk omdat niet altijd goed wordt doorgevraagd. Artsen zijn vaak toch bezig met symptoombestrijding. Daarbij is het vaak lastig de relatie met stress te leggen. Daar komt nog bij dat er niet heel veel tijd is tijdens het spreekuur. Om het over stress te hebben, daar moet je de tijd voor nemen. Daar heb je begeleiding bij nodig. Dat is vaak een probleem.
Stress, spanningen, zorgen, het zijn de grote schuldigen van veel ziektes. Allerlei processen in je lichaam verstoren. Je gaat vaak ongezonder eten.
Ben je moe en zit je vol zorgen, dan zie je de problemen nog groter dan ze al zijn. Je bent dan meestal niet in staat tot creativiteit. En dus kun je ook geen goede oplossingen bedenken. Ben je fit, dan ben je veel optimistischer.
Negatieve gedachtes krijgen minder ruimte. Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Hoe zorg je voor ontspanning?
Ontspanning moet je inplannen. Zeker als je het druk hebt, schiet dat er vaak bij in. Daardoor kom je in zo’n vicieuze cirkel terecht. Je hebt spanning, draaft door, probeert alle ballen in de lucht te houden. Je hebt een kort lontje, snauwt hier en daar. Daar voel je je dan weer rot over. Je gaat te laat naar bed. Slaapt onrustig. Staat moe op. Je klaagt er over, waardoor het nog groter wordt.
Zie je het patroon? Dat moet je gaan doorbreken. Door rustmomenten in te lassen. Door je gedachtes bewust te verplaatsen. Kijk naar wat je leuk vindt en maak daar elke dag tijd voor. Elke dag ja.
Bedenk: wat vind je leuk? Waar kun je je gedachtes mee afleiden? Voor de een is dat koken, voor de ander paardrijden of schilderen. Maak daar tijd voor. Echt, dat mag. Dat moet zelfs.
De truc is vervolgens om daarover te praten. Vertel over de leuke dingen. Tegen die ander, tegen jezelf. Begin een gesprek in de spiegel over hoe leuk je het vindt om …. vul maar in.
Wij vrouwen vinden vaak dat dit niet kan. Want er moet zoveel. Dat is allemaal belangrijker dan wijzelf. Stop daarmee! Wil je het redden in deze stressvolle tijd, dan moet je elke dag leuke dingen gaan doen. Sterker nog: ik durf wel te zeggen dat als je dat doet, je zelfs veel beter uit deze tijd komt. Never waste a good crisis. Werk hier bewust en elke dag aan.
Ondertussen neem ik je mee met inspiratie en deel mijn ervaringen. Beloof jij dan om jezelf dit te gunnen? Deal?