Natuurlijk weten we allemaal dat meer groenten en fruit goed voor je is. Soms is het moeilijk de juiste keuze te maken. Zoals met aardappelen. Welke aardappel is gezonder? De zoete of de gewone?
Onlangs had ik een lekkere zoete aardappelsoep gemaakt. Aan tafel kreeg ik de discussie wat gezonder is: de gewone of de zoete ? Welke aardappel is gezonder? Ik dacht op dat moment dat de zoete aardappel beter was. Het wordt immers volop gepromoot als ‘superfood’. Dus dat moet toch wel goed zijn? Dat was voor mij reden om daar eens in te duiken.
Van oudsher is de aardappel een belangrijk voedingsmiddel in het Nederlandse dieet. Denk maar aan het schilderij De Aardappeleters van Van Gogh.In ons land wordt de aardappel binnen de schijf van 5 ondergebracht bij ‘granen’ terwijl in het buitenland het vaak als groente wordt gezien. Voor beide is wat te zeggen.
Hoe gezond is de aardappel?
Welnu, aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6. Daarnaast biedt de knol vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C.
Je kunt een aardappel niet zien als vervanger van granen omdat in granen vezels zitten die een goede bescherming bieden tegen o.a. diabetes type 2, beroertes en hart- en vaatziekten. Met granen bedoel ik dan de volkorenproducten en niet brood en pasta’s gemaakt van tarwebloem. Daar zitten namelijk niet de vezels meer in die zo veel goed voor je doen.
Aardappelen zijn een goede aanvulling op granen. Dan is wel een voorwaarde dat het op een gezonde manier is klaargemaakt. Dat betekent niet gefrituurd, gebakken of drijvend in een vette jus.
Wat is het verschil tussen een aardappel en een zoete aardappel?
Van de gewone aardappel wordt gezegd dat deze erg rijk is aan koolhydraten. Dat klopt ook. Maar 100 gram zoete aardappel bevat zelfs iets meer koolhydraten. De zoete aardappel bevat minder vitamine B11 en kalium maar meer vitamine C, natrium en calcium. Maar met de zoete aardappel stijgt je bloedsuiker minder. De glycemische index van 100 gr is namelijk 40 (dat is laag), terwijl dat 60 is voor de normale aardappel (dat is gemiddeld).
Zoete aardappel is een superbron van vitamine A en C. Daarnaast zitten er meer vezels, kalium, magnesium en natrium in. Qua calorieën is het vergelijkbaar: een ongekookte aardappel van 100 gr: 85 kcal, zoete aardappel: 96 kcal.
De gewone aardappel is rijk aan zetmeel, de zoete aardappel bevat meer inuline. En dat is weer goed voor je darmen.
Hieronder staat een nuttig lijstje met de belangrijkste verschillen
| aardappel | zoete aardappel |
Kcal | 85 kcal | 96 kcal |
Eiwit | 2,0 g | 1,3 g |
Koolhydraten | 17,6 g | 21 g |
Suiker | 0 g | 3 g |
Vitamine B11 | 20 ug | 13 ug |
Vitamine C | 16 mg | 26 mg |
kalium | 440 mg | 330 mg |
natrium | 2 mg | 25 mg |
Calcium | 5 mg | 30 mg |
Fosfor | 50 mg | 42 mg |
Welke aardappel is gezonder?
Dus: welke aardappel is gezonder? Op basis van bovenstaande gegevens is dat too close to call. De zoete aardappel scoort op een aantal puntjes net iets beter.
De zoete aardappel is door zijn zoetere smaak een prima manier om aan je behoefte aan wat zoets toe te geven. Daarnaast is een belangrijk punt dat voor de zoete aardappel spreekt het feit dat de gewone aardappel tot de nachtschade familie behoort. Heb je regelmatig last van je darmen of reumatische klachten, dan kan dit type groenten een rol spelen. Dus dan moet je er mee oppassen.
Ik kies er voor om beide producten te gebruiken in mijn dagelijkse voeding. Als echte Hollandse ben ik dol op stamppotten met gewone aardappelen. De zoete aardappel vind ik heerlijk als soep of als frietjes geroosterd in de oven of airfryer. Guilty pleasure: een klein beetje truffelmayonaise.
Kun je wel wat hulp gebruiken om stappen te zetten in je gezondheid? Misschien is een coachingstraject voor jou dan wel de juiste oplossing. Kijk hier voor de informatie.