Op social media deel ik regelmatig kleine stukjes informatie over voeding en hun gezonde eigenschappen. Misschien dat je ze niet allemaal ziet. Daarom zet ik ze hier op een rij:
Wat moet ik nog zeggen over dit superknolletje? Het past in het Mediterane voedingspatroon, een van de gezondste diëten ter wereld.
Pers of plet het, voeg het rauw in je salade dressing of roerbak het in groentegerechten, stoofschotels, hartige taarten, soepen …. Een heerlijke smaakmaker bomvol medicinale eigenschappen.
Knoflook geeft een boost aan je weerstand. Een teentje bevat 5 mg calcium, 12 mg kalium en meer dan 100 zwavelverbindingen. En dat is weer goed voor het o.a het ontgiften van je lever.
Dit bolletje helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van het cholestorol niveau.
Zo’n veelzijdige groente, vol met carotenoids, vitamine C en K, folium zuur, ijzer en calcium.
De anti-oxidanten in spinazie kunnen helpen tegen veroudering; de carotenoïden voor een goede gezondheid van de ogen. De hoge concentratie nitraat helpt voor een goede bloeddruk en vermindert de kans op hartziekten.
Spinazie is dus een veelzijdig superfood. Voeg het toe aan smoothies, roerbak het en voeg het toe aan je salade.
Citrusfruit is altijd een goed idee. Je kunt het zo uit het vuistje eten, persen, toevoegen aan je water of door je salades toevoegen.
Een perfecte keuze want het is niet alleen lekker maar bevat veel goede stofjes. Zoals flavonoïden die anti-kanker eigenschappen hebben. Citrus is ook rijk aan anti-oxidanten die vrije radicalen neutraliseren en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarbij is het ook rijk aan vitamine C, foliumzuur en thiamine. Essentieel voor je weerstand, opbouw van collageen en je metabolisme.
Kurkuma ofwel geelwortel. Deze specerij heeft vele medicinale eigenschappen. Ontstekingsremmend, anti-viraal en anti-oxidant. Super om te gebruiken, zeker in deze tijd. Combineer het met een heel klein beetje zwarte peper om optimaal gebruik te maken van de kracht.
Voeg het toe aan je stoofschotels en wokgerechten. Maar ook in een smoothie of salade. Zelf maak ik regelmatig een thee van schijfjes gember, citroensap, honing en kurkuma. Heerlijk en een superboost voor je weerstand.
Nog zo’n kadootje van moeder Natuur. Een paar walnoten per dag zijn heel goed voor je brein. Is het je wel eens opgevallen dat walnoten er ook een beetje uitzien als hersenen?
Anyway: walnoten een super plantaardige bron van Omega 3-vetten. Bepaalde nutriënten in walnoten helpen ontstekingen te verminderen en bevat anti-oxidanten, wat helpt parasieten en bacteriële infecties tegen te gaan. Plus het risico op hartziektes te verkleinen. Bovendien helpt deze supernoot tegen oxidatieve stress (veroudering).
Dus strooi een paar walnoten over de yoghurt of door de salade. Let er op dat je er ook weer niet te véél van eet! (het zijn namelijk ook veel calorieën). Een paar is genoeg.
Je hoort steeds meer over de voordelen van deze groente. Het is een bommetje van vitamines en mineralen en bevat meer kalium dan een banaan. Kalium is weer belangrijk voor je bloeddruk en regelt de vochtbalans. Verder bevat de avocado veel goede vetten en anti-oxidanten (goed tegen rimpels).
Ik vind het perfect in de salade, in de smoothie, als dip of op een toast met bijvoorbeeld een eitje.
Bietjes zijn eigenlijk een SUPERFOOD.
Het bevat een hoge concentratie nitraat dat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van het zuurstofgehalte in je lichaam. Bietjes bevatten ook bètacyanine, en dat helpt bij het tegengaan van ontstekingen en helpt bij het verteren van voedsel.
Kortom superpower dat je regelmatig op het menu moet zetten. Het mooie is dat bietjes heel goedkoop zijn, het hele jaar verkrijgbaar én supereasy klaar te maken. In de salade, als stamppot, koken als groenten. Of in je smoothie of juice. Maak eens als voorafje bietencarpaccio met brokjes geitenkaas. Heerlijk.