Was er maar een toverstokje zodat je gezond en gelukkig 100 kunt worden. Helaas is er geen toverformule dat garandeert dat je lachend die magische grens haalt. We worden namelijk wel ouder, maar zijn langer ziek.
Gemiddeld worden we iets ouder dan onze voorouders. Mannen worden in Nederland gemiddeld 80 jaar, vrouwen 83,6, blijkt uit cijfers van de World Health Organization (bron: 2015). Dat is goed nieuws. Japan voert de lijst aan waarbij vrouwen gemiddeld 3,2 jaar langer leven dan in Nederland. Mannen leven een half jaar langer dan de gemiddelde Nederlandse man. Overigens kom je er in Sierra Leone minder goed af. Woon je daar, dan word je gemiddeld maar 50 jaar.
Dat klinkt goed: 80 jaar. Helaas brengen we die laatste jaren door in minder goede omstandigheden. Vanaf ons 72e kwakkelen we namelijk met onze gezondheid. Chronische ziektes als diabetes, alzheimer, hart- en vaatziektes en kanker zorgen er dan voor dat onze kwaliteit van leven slechter wordt.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de factoren die ertoe bijdragen dat je langer en in goede gezondheid leeft. Allemaal komen ze tot dezelfde conclusie: we moeten ons gedrag aanpassen. We moeten gezonder leven om een grotere kans te hebben om niet alleen de statistieken te verslaan qua gemiddelde leeftijd maar vooral in optimale omstandigheden oud te worden.
Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op je gezondheid. Talloze studies tonen dit keer op keer aan.
Allereerst is dat het milieu. De lucht die we elke dag inademen in Nederland, zorgt helaas niet bij aan een lang en gezond leven. Daar dragen we natuurlijk allemaal ons steentje aan bij door ons consumptiegedrag. We rijden auto, gaan graag op vakantie en houden van een goed stukje vlees. We zullen echt met zijn allen moeten veranderen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert. Maar dat is meer lange-termijn werk.
Er zijn ook dingen waar je vandaag mee kunt beginnen, die je zelf in de hand hebt én waar je ook snel de vruchten van plukt.
Dat doe je door je dieet aan te passen. Met dieet bedoel ik niet je tijdelijk anders eet omdat je wilt afvallen. Een dieet is je voedingspatroon je leven lang.
Hier komen ze:
If it’s manufactured in a plant, avoid it. If it comes from a plant, eat it.
Naast dat je je eetpatroon moet aanpassen, zijn er veel meer factoren die bepalend zijn voor een goede gezondheid. Natuurlijk zitten er een aantal hiervan opgesloten in ons DNA. Daar kun je niet zo heel veel aan doen. Toch is dit voor hooguit 20% bepalend voor je gezondheid! Voeding is belangrijk. Maar zeker zo belangrijk is hoe je leven eruit ziet. Hoe ziet je sociale leven eruit. Wat doe je aan beweging. Hoe zit het met stress.
We hebben allemaal het schrikbeeld van de rollator, rolstoel, zuurstofapparaat of het verzorgingstehuis omdat we niet meer voor onszelf kunnen zorgen. Hoe mooi is het dat je daar iets aan kunt doen. Je kunt vandaag beginnen! En het mooie is: je voelt je stukken beter!
Je eetpatroon aanpassen is lastig. Als je gewend bent om elke dag vlees te eten, kost het veel tijd om goede alternatieven te vinden. Soms is het een hele nieuwe manier van koken. Daar moet je je in verdiepen omdat je anders heel snel weer terugvalt in het oude en vertrouwde. Wil je je levensstijl aanpassen, dan moet je de tijd nemen om je er echt in te verdiepen. Om nieuwe dingen uit te proberen. Heb je een gezin, dan moet je hen ook meenemen in deze nieuwe manier van eten.
Wil je beter in je vel zitten? Meer energie hebben? Ben je niet (meer) tevreden met je leven, je baan of je relatie, maar je weet niet hoe daar verandering in te brengen? Dan kan personal coaching jou helpen.
Meer weten? Kijk wat de mogelijkheden zijn. Klik hier