Het mediterrane dieet wordt door velen beschouwd als een van de gezondste manieren van eten ter wereld. Naast een dieetbenadering, is het een levensstijl die betrekking heeft op de oude gebruiken en voedingspatronen die al duizenden jaren in het Middellandse Zeegebied bestaan.
De inwoners uit deze regio hebben een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren en weinig verzadigde vetten. Dat wordt gezien als de reden dat ze een vaak opmerkelijke gezondheid hebben. Zo hebben ze minder hartaandoeningen, kanker en diabetes in vergelijking met de Verenigde Staten, Japan en Canada.

Waar bestaat het mediterrane dieet uit?
Het mediterrane dieet bestaat uit natuurlijke, hele voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten, fruit, vlees, vis, noten, zuivel en pure oliën. Het sluit bewerkte en verfijnde voedingsmiddelen uit.
Belangrijke leefstijlfactoren zijn onder meer de waarde die wordt gehecht aan relaties, plezier, vrije tijd en fysieke activiteit, waarvan wordt gezegd dat ze stress helpen verminderen en bijdragen aan fysiek en mentaal welzijn.
Het mediterrane dieet bevat een overvloed aan extra vergine olijfolie en seizoensfruit en groenten, evenals hele, onbewerkte granen. Wilde vis wordt sterk aangemoedigd, evenals zuivelproducten, vooral van geiten. Het wordt aanbevolen 3-4 eieren per week te consumeren, hoewel deze benadering meer gaat over intuïtie en minder over regels. Noten worden als snacks gegeten omdat ze grote hoeveelheden verzadigende omega-3 vetzuren bevatten. Vlees en verzadigde vetten worden met mate geproefd, meestal bij speciale gelegenheden.
Een groot deel van het mediterrane dieet is eenvoudig, zoals aanvullende kruiden zoals oregano en citroen. Het wordt aanbevolen om de wijnconsumptie dagelijks op 1-2 kleine glazen te houden en koffie wordt matig geconsumeerd voor plezier en mentale stimulatie.
Voeding om te eten:
- Groenten
- Fruit
- Volkoren producten
- Vis
- Vlees
- Melkproducten (bij voorkeur van de geit)
- Noten
- Olijfolie (goede!)
Voedsel om te vermijden:
- Verwerkte voeding
- Geraffineerde producten
Voordelen:
- Gematigde, flexibele aanpak
- Focus niet alleen op het eten maar juist ook op de andere aspecten in je leven
- Het is geen dieet maar een duurzame lifestyle
Nadelen:
- Het kan zijn dat je niet goed reageert op koffie en wijn.
- Je moet verwerkte producten laten staan en alles zoveel mogelijk zelf maken. Dus in het begin kan het wel even wennen en zoeken zijn.


Waar moet je nog meer op letten bij het mediterrane dieet?
Vasthouden aan het mediterrane dieet betekent niet alleen het kiezen van het juiste voedsel. Wat zeker zo belangrijk is om andere dingen te vermijden.
Zoals alle commerciële en kunstmatige producten. Die bestonden vijftig of zestig jaar geleden niet. Het zijn kunstmatig producten en halfproducten en alles waar transvetten en suikers in zitten die zo slecht zijn. Kies producten met 0% transvetten. Ze verhogen het slechte cholesterol (LDL) en verminderen het goede (HDL). Afgezien van andere vermeende negatieve effecten.
Een andere tip: begin niet aan al die hippe diëten!
Wist je dat al die hippe en nieuwe diëten je gezondheid kunnen bederven?
Het mediterrane dieet is een manier van leven dat van generatie op generatie is overgebracht. Mensen leren heel vroeg en op een natuurlijke manier wat goed is en wat niet. Een belangrijke taak voor de ouders om hun kinderen te leren kiezen voor vers en natuurlijk voedsel.
Het is nooit te laat om te beginnen. Ook voor jezelf niet. Dus eet een appel of een banaan. Vermijd niet-natuurlijke producten. Je lichaam en hersenleeftijd hangen af van wat je eet!
Wist je overigens dat op Sardinië in verhouding heel veel honderdjarigen wonen? Lees het blog dat ik daar over schreef.